Sporan snimak od utorka
130

Snažne kritike iz Bijele kuće za Netanyahua: Uznemirio nas je i razočarao

A. L.
Bijela kuća je izrazila frustraciju prema premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu zbog njegove video izjave u kojoj optužuje SAD da zadržavaju pošiljke oružja i municije iz Izraela.
Administracija predsjednika Joea Bidena je jučer izrazila svoju frustraciju zbog snimka.

U međuvremenu, pojavila se informacija da je Bijela kuća otkazala američko-izraelski sastanak na visokom nivou nakon kritika izraelskog premijera, ali vrlo brzo je stigao demant na tu vijest. U prilog tome ide i činjenica da je za nastavak dana zakazan sastanak dvojice saradnika premijera Netanyahua sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakeom Sullivanom.

No, ponovo upitan o videosnimku tokom telefonskog brifinga s novinarima, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby je ponovio da su Netanyahuove tvrdnje bile "za nas uznemirujuće i razočaravajuće koliko i netačne".

Sjedinjene Američke Države insistiraju na tome da su zadržale samo jednu pošiljku bombi, o čemu su unaprijed govorile više od mjesec dana. Netanyahu tek treba da otkrije na koje je druge pošiljke oružja mislio kada je pomenuo "nezamisliva" američka "odlaganja" u transferu oružja.

Kirby kaže da ne zna šta je navelo premijera Izraela da iznese tvrdnju, "s obzirom na to da nijedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od prijetnje Hamasa i drugih prijetnji s kojima se suočava u regionu".

"Ovaj predsjednik je sredinom aprila podigao borbene avione u zrak kako bi pomogao u obaranje nekoliko stotina dronova i projektila, uključujući balističke rakete koje su ispaljene iz samog Irana na Izrael. Nema druge zemlje koja je učinila više ili će nastaviti činiti više od Sjedinjenih Država da pomogne premijeru Netanyahuu", dodao je Kirby.

Kirby kaže da su SAD svoje nezadovoljstvo Netanyahuom prenijele na Izrael kroz različite kanale.