Zabrinuo svjetsku javnost
5

Šojgu o pristupanju Finske NATO-u: Ovim se značajno povećava rizik od širenja sukoba

T. K.
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE)
Sergej Šojgu (Foto: EPA-EFE)
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu reagovao je na pristupanje Finske NATO-u na sastanku vodstva ruskih oružanih snaga, poručivši da to stvara rizik od značajnog širenja sukoba.
On je naveo da NATO jača svoj antiruski smjer te da ulazak Finske u savez predstavlja opasnost od širenja sukoba, prenosi Reuters.

Ono je što je Šojgu istakao na novonastali slijed događaja u svijetu je to da su oni reagovali na te poteze i da bjeloruski avioni sada mogu nositi ruske nuklearne projektile.

Ovaj potez će samo vjerojatno povećati napetosti.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici predstavnika država članica NATO-a, Finska će i zvanično postati 31. članica ove organizacije čime će NATO dobiti novi i veoma značajan prostor na sjeveru Evrope.

U svečanoj atmosferi potpisivanja dokumenata i podizanja zastava ispred sjedišta NATO-a u Briselu, zvaničnici ove organizacije, ali i predstavnici Finske proslavit će ulazak države u alijansu.

Iako je put Finske prema NATO-u bio prilično brz i kratak, ni ovaj put nije moglo proći bez drame, a finski zvaničnici su priznali kako su nekoliko puta gubili nadu da će se sve završiti u najboljem smislu za državu.

Uprkos tome što je Finska decenijama gradila neutralnu politiku, ali i sarađivala sa zapadnim saveznicima, mnoge je iznenadio trenutak kada je rukovodstvo države i zvanično saopćilo da mijenjaju svoju vanjsku politiku te da će zahtijevati ulazak države u NATO.

Vjerovatno od svega toga ne bi bilo ništa da Vladimir Putin 24. februara 2022. godine u "gluho doba" noći nije odlučio da donese odluku o pokretanju "specijalne vojne operacije" ili u prijevodu na jezik normalnih i civiliziranih građana agresije i invazije punog obima na Ukrajinu.