Uoči odgovora Izraelu
70

Šojgu stigao u Teheran: Na stolu aktuelna regionalna i sigurnosna pitanja

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Sekretar ruskog Vijeća sigurnosti Sergej Šojgu stigao je u Iran u planirani radnu posjetu kako bi razgovarao o globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima, saopćilo je u ponedjeljak rusko Vijeće sigurnosti.

Špjgu će razgovarati sa svojim iranskim kolegom Alijem Akbarom Ahmadianom i načelnikom Glavnog štaba iranskih oružanih snaga Mohammadom Bagherijem. Šojgua će primiti iranski predsjednik Masoud Pezeshkian.

Dnevni red uključuje širok raspon pitanja saradnje Rusije i Irana u Teheranu, uključujući sigurnost i privredu.

Prethodno je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov otkrio da će se ruski predsjednik Vladimir Putin sastati s Masoudom Pezeshkianom na samitu BRICS-a u Kazanu u oktobru.

U julu je novoizabrani iranski predsjednik objavio poruku u kojoj je naglasio da je Rusija "cijenjeni strateški saveznik i susjed Irana i da će administracija ostati predana širenju i jačanju naše saradnje".

Posjeta Sergeja Šojgua dolazi u trenutku kada se Izrael priprema za potencijalni napad Irana i libanonskog pokreta Hezbolah nakon atentata na Haniyeha i komandanta Hezbolaha Fuada Shukra prošle sedmice.

Rusija njeguje bliže veze s Iranom od početka rata s Ukrajinom i rekla je da se sprema potpisati opsežan sporazum o saradnji s Islamskom državom.

Reuters je u februaru izvijestio da je Iran isporučio Rusiji veliki broj moćnih balističkih projektila zemlja-zemlja. Sjedinjene Američke Države saopćile su u junu da se čini da Rusija produbljuje svoju odbrambenu saradnju s Iranom i da je primila stotine jednosmjernih jurišnih bespilotnih letjelica koje je koristila za napad na Ukrajinu, što Moskva negira.

Rusija je prošlog petka saopćila da se pridružuje Iranu u osudi atentata na vođu Hamasa i ukazala na "izuzetno opasne posljedice takvih akcija".