Vezan za COVID-19
152

Šokantno priznanje Marka Zuckerberga: Bidenova administracija me pritiskala da cenzurišem sadržaj

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mark Zuckerberg, izvršni direktor kompanije Meta Platforms (META.O), izjavio je da su visoki zvaničnici administracije predsjednika Bidena vršili pritisak na njegovu kompaniju da cenzuriše sadržaj vezan za COVID-19 tokom pandemije.

U pismu od 26. augusta, Zuckerberg je priznao da žali što ranije nije progovorio o ovom pritisku, kao i zbog određenih odluka koje su vlasnici Facebooka, Instagrama i WhatsAppa donijeli u vezi s uklanjanjem određenih sadržaja.

"Godine 2021., visoki zvaničnici Bidenove administracije, uključujući i Bijelu kuću, mjesecima su vršili pritisak na naše timove da cenzurišu određeni COVID-19 sadržaj, uključujući humor i satiru, te su izrazili veliko nezadovoljstvo kada se nismo složili," napisao je Zuckerberg u pismu koje je objavio Odbor za pravosuđe na svojoj Facebook stranici.

"Smatram da je pritisak vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili glasniji u vezi s tim," napisao je. "Također mislim da smo donijeli neke odluke koje, uzimajući u obzir nove informacije, danas ne bismo donijeli."

Ni Bijela kuća ni Meta nisu se oglasili na zahtjev za komentar izvan radnog vremena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je bilo upućeno Jimu Jordanu, predsjedniku Odbora i članu Republikanske stranke. U svojoj objavi na Facebooku, Odbor je ovo pismo nazvao "velikom pobjedom za slobodu govora" i istakao da je Zuckerberg priznao da je "Facebook cenzurisao Amerikance."

Zuckerberg je u pismu također naglasio da ove godine neće davati nikakve doprinose za podršku izbornoj infrastrukturi kako ne bi imao utjecaj na predsjedničke izbore u novembru.