Stotine tenkova i aviona
66

Spektakularna parada na istoku Evrope: Poljaci pokazali zašto su nova evropska supersila

B. H.
Foto: Combat Camera Poland
Foto: Combat Camera Poland
Poljska je u utorak održala veliku paradu u glavnom gradu Varšavi kako bi pokazala svoju vojnu moć, u trenutku kada zemlja nastoji ojačati svoje odbrambene sposobnosti nakon rata u susjednoj Ukrajini.

Parada povodom Dana oružanih snaga održana je na godišnjicu bitke za Varšavu 1920. godine, u kojoj su poljske trupe porazile boljševičke snage koje su napredovale prema Evropi.

"15. august nije samo prilika za odavanje počasti herojima pobjedničke bitke za Varšavu i zahvalnost našim vojnicima za odbranu naše domovine. Ovo je također savršen dan da pokažemo našu snagu, da pokažemo da smo izgradili snažne oružane snage koje će učinkovito braniti naše granice bez oklijevanja", rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Što je bilo izloženo?

U mimohodu je učestvovalo oko 2000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO vojnog saveza. Marširali su kroz Varšavu u pratnji 200 komada obrambene opreme, dok su iznad njih letjeli helikopteri uključujući Black Hawke i mlažnjake uključujući F-16 i FA-50.

Među izloženom opremom bili su tenkovi američke proizvodnje M1A1 Abrams, južnokorejski tenkovi K2 i samohodne haubice K9 , kao i raketni sistemi HIMARS, sistemi protuzračne odbrane Patriot i borbena vozila pješaštva Borsuk poljske proizvodnje.

Vlada zemlje, na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS), pojačala je svoju odbrambenu spremnost, potrošivši više od 14,6 milijardi eura na tenkove, sisteme za presretanje projektila i borbene avione u posljednje dvije godine.

PiS je obećao da će ove godine udvostručiti vojsku i potrošiti oko 4 posto ekonomskog proizvoda zemlje na obranu. Povećana potrošnja i nabava oružja ojačali su poljske odbrambene sposobnosti.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, u utorak je kritizirao prošle vlade jer nisu dale vojsci prioritet.

"Posljednjih osam godina bilo je vrijeme obnove poljske vojske. Ranije smo imali suprotnu situaciju, smanjenje veličine poljskih oružanih snaga", kazao je Duda.