Bankrot države
334

Šri Lanka ima benzina samo za jedan dan, naredna isporuka tek za dvije sedmice

F. H.
Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Ministar energetike Šri Lanke, Kanchana Wijesekara iznio je crna predviđanja o stanju zaliha goriva u ovoj državi koja se suočava sa najvećom krizom u posljednjih 70 godina.

Wijesekara je izjavio kako ova država ima zalihe benzina samo za jedan dan po normalnoj potrošnji, te da nova isporuka u ovu državu treba da dođe tek za više od dvije sedmice. Prema njegovim riječima država trenutno posjeduje samo 12.774 tone dizela i 4.061 tonu benzina u svojim zalihama.

Isporuka dizela je planirana za nadolazeći vikend, ali je Wijesekara upozorio da država nema dovoljno novca da plati za planirani uvoz goriva i sirove nafte.

Trenutno ova država može da prikupi za plaćanje samo 125 miliona dolara, dok im je za poptunu isplatu isporuke potrebno 587 miliona dolara. Također, država duguje 800 miliona dolara sedam snadbjevača od kojih je kupovala naftu od početka godine.

Kao dio mjera da obezbjedi funkcionisanje ključnih službi Šri Lanka je zabranila prodaju goriva privatnim licima.

Eksperti vjeruju da je ovo prvi put od 1970. godine da je neka država zabranila u potpunosti prodaju goriva privatnim licima. Nedostatak goriva, hrane i lijekova je pridonio rastu cijene života u ovoj državi.

Šri Lanka je otočna država u Indijskom okeanu, ranije poznata kao Cejlon. Od 1948. godine je nezavisna država, ima površinu od 65.610 kilometara kvadratnih (manja od Srbije, a veća od Hrvatske) i oko 20 miliona stanovnika. U prošlosti je ovu državu potresao sukob sa skupinom Tamilski tigrovi koja se borila za nezavisnu tamilsku državu na sjeveroistočnom dijelu otoka.