Veliki gubitak
32

Srušio se ukrajinski F-16, jedan od šest koje trenutno imaju

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajinska vojska izgubila je u ponedjeljak jedan od američkih borbenih aviona F-16, koje su joj proteklih sedmica isporučili saveznici. Pozivajući se na neimenovanog vladinog dužnosnika, o tome izvještava američki list The Wall Street Journal (WSJ).

Nesreća se dogodila u vrijeme masovnog ruskog napada u ponedjeljak. No, prema prvim izvještajima, avion nije oborila Rusija. Nesreću je vjerovatno uzrokovao pilot, rekao je dužnosnik, prenosi WSJ. Ukrajinske zračne snage još nisu potvrdile nesreću niti stanje pilota.

Prema ukrajinskim izvorima poginuo je pilot Oleksii "Moonfish" Mes. Mes, 31, bio je među odabranom grupom od samo šest ukrajinskih pilota koji su završili intenzivni program obuke za upravljanje avionima F-16.

Prvi avioni F-16 stigli su u Ukrajinu u julu, prema WSJ-u Kijev ih je dobio šest. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ih je vojska prvi put rasporedila ove sedmice da obore ruske projektile.

Vijest o uništenju jednog od isporučenih aviona neugodna je za Kijev. Zelenski ih je tražio više od godinu dana prije nego što je američki predsjednik Joe Biden konačno dao zeleno svjetlo Ukrajini da ih dobije prošle godine.

Zapadni saveznici su do sada obećali Ukrajini oko 80 ovih borbenih aviona.

Kijev se nada da će moderni zapadni avioni dati prednost njegovim snagama na bojnom polju, posebno u obaranju ruskih projektila i zaštiti trupa na prvoj liniji.