Pucao iz poluautomata
91

Šta se zna o atentatoru na Trumpa: Maturirao prije dvije godine, donirao 15 dolara demokratama

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Naoružanog napadača koji je u subotu pokušao ubiti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na skupu u Pennsylvaniji FBI je identificirao kao Thomasa Matthewa Crooksa, 20-godišnjaka iz Pennsylvanije ali dužnosnici nisu objavili nikakve dodatne informacije o njemu.

"Ovo ostaje aktivna istraga koja je u toku", rekao je FBI u saopćenju rano u nedjelju.

Napadač nije imao kriminalnu prošlost prikazanu u sudskim spisima Pennsylvanije, a dužnosnici su rekli da nisu identificirali motiv. Zapisnik o registraciji birača pokazao je da je Crooks bio registrovan kao republikanac, iako savezni zapisi o finansiranju kampanje pokazuju da je donirao 15 dolara Progressive Turnout Projectu, grupi liberalnog odaziva birača, putem demokratske platforme za donacije ActBlue u januaru 2021.

U nedjelju rano ujutro službenici za provođenje zakona zatvorili su sve ceste koje vode prema domu porodice napadača u Bethel Parku, južno od Pittsburgha i oko sat vremena vožnje od mjesta skupa u Butleru. Brojni rođaci nisu odgovorili na poruke u kojima su tražili komentar.

Crooks je ubijen nakon što je pucao s "uzvišenog položaja" izvan mjesta okupljanja na otvorenom gdje je Trump govorio, prema Tajnoj službi.

Službenici za provođenje zakona pronašli su poluautomatsku pušku tipa AR-15 u blizini tijela bijelca za kojeg vjeruju da je bio napadač, prema dvojici službenika za provođenje zakona.

Crooks je diplomirao 2022. u srednjoj školi Bethel Park, koja ima oko 1.400 učenika, te je te godine dobio nagradu od 500 dolara od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, prema The Tribune-Review u zapadnoj Pennsylvaniji.

Na snimci ceremonije dodjele diploma 2022. Crooksa može se vidjeti kako prelazi pozornicom uz skroman pljesak nakon što je prozvano njegovo ime, vitki mladić s naočalama u crnoj maturalnoj odori koji je nakratko pozirao sa službenikom škole i prihvatio njegovu diplomu.