USS Theodore Roosevelt
0

Stigao odgovor SAD-a na sastanak Putina i Jong-Una, moćni nosač aviona stigao u Južnu Koreju

N. Ž.
USS Theodore Roosevelt (Foto: EPA-EFE)
USS Theodore Roosevelt (Foto: EPA-EFE)
Nosač aviona USS Theodore Roosevelt stigao je u lučki grad Busan, kao svojevrsni odgovor Sjedinjenih Američkih Država na sastanak i partnerstvo Rusije i Sjeverne Koreje.

Kim Jong Un i Vladimir Putin su se prethodne sedmice sastali u Pjongjangu i potpisali niz sporazuma, među kojima je i pakt o međusobnoj vojnoj saradnji. Predsjednik Rusije je obećao i slanje oružja u Sjevernu Koreju, ako Južna Koreja pošalje oružje u Ukrajinu.

Ubrzo su Južna Koreja, Japan i SAD odgovorili zajedničkom objavom gdje su osudili vojnu saradnju ove dvije zemlje.

"Produbljene veze između Moskve i Pjongjanga, kao i međusobni obrambeni sporazum, trebali bi zabrinuti sve koji imaju interes za očuvanje mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku, podržavanje globalnog režima neproliferacije i pružanje podrške narodu Ukrajine dok brane svoju slobodu i neovisnost protiv brutalne agresije Rusije", stoji u zajedničkoj izjavi SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Dolazak nosača aviona na nuklearni pogon USS Theodore Roosevelt u Busan je svojevrsna poruka SAD-a da će podržati Južnu Koreju i druge partnere u regiji ako dođe do bilo kakve nestabilnosti.