Nervi na ivici
3

Stigle prve reakcije iz SAD-a na izraelski napad: "Rat nije neizbježan"

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je Izrael izveo napad na južni dio Bejruta u po prvim informacijama neuspjelom pokušaju da likvidira jednog od lidera Hezbolaha, iz Sjedinjenih Američkih Država stižu pozivi na suzdržanost i izbjegavanje totalnog rata.

"Sjedinjene Američke Države nastavit će provoditi diplomatsku aktivnost kako bi spriječile eskalaciju sukoba između Izraela i libanske grupe Hezbolah, saopćio je u utorak State Department.

"Nastavljamo raditi na diplomatskom rješenju koje bi omogućilo izraelskim i libanskim civilima da se vrate u svoje domove i žive u miru i sigurnosti. Svakako želimo izbjeći bilo kakvu eskalaciju", rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na brifingu.

Sa druge strane glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean Pierre kazala je da SAD ne vjeruje da je rat između Hezbolaha i Izraela neizbježan.

Meta izraelskog udara u Bejrutu bio je Fuad Shukr poznat i kao Hajj Muhassin. Shukr se smatra Hezbollahovim glavnim čovjekom broj dva i odgovoran je za vojne aktivnosti. U međuvremenu su Reuters i CNN saopćili pozivajuće se na sigurnosne izvore da je Shukr nije ubijen.