Odgovor iz Ramale
112

Stižu reakcije Palestinaca na odluku izraelskog parlamenta: "Ovo je čisti rasizam"

V. K.
Nakon što je izraelski parlament usvojio odluku kojom se prvi put u potpunosti odbacuje ideja palestinske države, oglasili su se i palestinski zvaničnici.
Među onima koji su reagovali bio je i glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Nabil Abu Rudeineh koji je rekao kako neće biti mira i sigurnosti bez uspostavljanja palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

"Izraelska vlada je uz pomoć Washingtona gurnula cijelu regiju u ponor. Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi je terorizam", poručio je.

Hussein Al-Sheikh, jedan od pomoćnika predsjednika Mahmouda Abbasa izjavio je kako je odluka izraelskog parlamenta čisti rasizam.

"To je nepoštovanje međunarodnog prava i politika vječnog perpetuiranja okupacije. Pozivam sve zemlje koje oklijevaju s priznanjem palestinske države da to učine odmah kako bi zaštitile rješenje dvije države. Pozivam i arapske zemlje da na odgovarajući način odgovore na rezoluciju donesenu u parlamentu", objasnio je Al-Sheikh.

Podsjetimo, Rezoluciju su kosponzorisale stranke vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanyahua zajedno s desničarskim strankama iz opozicije, a podršku je dobila čak i od centrističke stranke Nacionalnog jedinstva Benny Gantza.

Poslanici iz stranke Yesh Atid lijevog centra opozicionog lidera Yaira Lapida napustili su sjednicu, iako se on zalagao za rješenje s dvije države. Jedini koji su se usprotivili rezoluciji bili su poslanici laburista, Ra'am i Hadash-Ta'al partija.

Rezolucija je usvojena samo nekoliko dana prije Netanyahuove posjete SAD-u kako bi se obratio u Kongresu i sastao s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom u Bijeloj kući. Taj potez će vjerovatno dodatno iznervirati demokrate koji nisu zadovoljni da izraelska vlada odbija rješenje o dvije države.