Gube kontrolu
0

Stotine afganistanskih vojnika pobjeglo iz države pred naletom talibanskih boraca

V. K.
Vojska Afganistana pokazuje svoje slabosti (Foto: EPA-EFE)
Vojska Afganistana pokazuje svoje slabosti (Foto: EPA-EFE)
Pripadnici talibanskih militantnih formacija nastavili su zauzimanje teritorija u Afganistanu nakon povlačenja američkih trupa što je natjeralo afganistanske snage sigurnosti na bijeg.
Prema novom izvještaju iz ove države, talibani su u nedjelju preuzeli kontrolu nad deset okruga u ovoj državi, a više od 300 pripadnika afganistanske vojske pobjeglo je u susjedni Tadžikistan kako bi izbjegli sukobe s talibanima.

Posljednje provincije u Afganistanu koje su "pale" pod kontrolu talibana su Takhar i Badakhshan koje se nalaze na sjeveroistoku države.

Provincije smještene na sjeveroistoku Afganistana (Foto:Twitter)
Provincije smještene na sjeveroistoku Afganistana (Foto:Twitter)

Nova vojna preuzimanja provincija dogodila su se samo nekoliko dana nakon što su posljednje američke trupe napustile najveću zračnu bazu Bagram te su je predale na korištenje afganistanskim snagama.

Talibani sada kontroliraju oko trećinu od gotovo 400 okruga u Afganistanu međutim ono što je i dalje olakšavajuća okolnost za afganistanske vojne snage jeste podatak da talibanske snage još nisu zauzele niti jedan glavni grad regija.

U mnogim područjima koje su talibani zauzeli, snage sigurnosti su se predale bez borbe, ponekad i na osnovu sporazuma kojem su posredovale lokalne starješine.

Brojni videozapisi pokazuju kako talibani grle vojnike koji su se predali te im daju novac kako bi nastavili svoj put kućama.

U Badakhshanu, član provincijskog vijeća Mohib-ul Rahman za poraz afganistanskih snaga krivio je loš moral vojske koja je brojčano inferiorna u odnosu na talibane.

"Nažalost, većina okruge prepuštena je talibanima bez borbe", rekao je Rahman za Associated Press.

Iako su stručnjaci, pa i pojedini zvaničnici kritikovali povlačenje američke vojske iz Afganistana, američki predsjednik Joe Biden i dalje je pri stavu kako se svi vojnici SAD-a moraju povući iz Afganistana najkasnije do 11. septembra 2021. godine.

Za razliku od SAD-a, Velika Britanija je saopćila kako će manji broj pripadnika birtanskih specijalnih snaga (SAS) ostati u Afganistanu i nakon povlačenja američkih i drugih trupa zapadnih zemalja.

"Bit će tamo sve dok smatraju da trebaju ostati. Afganistan trenutno nije prijatno mjesto, mnogi ljudi su uplašeni i to sa razlogom", naveo je bivši britanski specijalac.