Neutralni od 1515. godine
65

Stručnjaci za sigurnost savjetovali Švicarsku da odustane od vojne neutralnosti

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa stručnjaka za sigurnost objavila je izvještaj u kojem se poziva Švicarska da odustane od vojne neutralnosti i intenzivira svoju saradnju s NATO-om.

Švicarska je zvanično neutralna zemlja od početka 16. vijeka, a posebno se ističe njena vojna neutralnost. Nije učestvovala niti u jednom većem sukobu, te nije članica niti jedne vojne alijanse.

Međutim, stručnjaci za sigurnost sada kažu da se od toga treba odustati, a razlog je, između ostalih, invazija Rusije na Ukrajinu, pokrenuta u februaru 2022. godine.

Na kreiranju izvještaja su radili diplomate, stručnjaci za sigurnost, visoki zvaničnici švicarske vojske, te bivši direktor Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger. Zvanično su ga predstavili ministrici za sigurnost, odbranu i sport, te aktuelnoj predsjednici Švicarske, Violi Amherd.

Iako je teško očekivati uključenje Švicarske u NATO i EU, imajući u vidu da je ova država tek 2002. godine postala članica Ujedinjenih nacija, sam poziv na dublju saradnju s ovim organizacijama je značajna promjena od ustaljene politike neutralnosti.

Značajan razlog, kako ističu analitičari, je i novac. Švicarska ima zakon koji zabranjuje prodaju oružja državama koje su u aktivnom sukobu, zbog čega je značajno pao izvoz oružja. Eksperti koji su radili na izvještaju kažu da se ovaj zakon mora ukinuti.

Ipak, vrijedi istaći da je teško očekivati implementaciju svega što je napisano u izvještaju. Švicarski parlament ima značajno prisustvo pacifističkih i ekstremno desnih stranaka koje se protive većoj saradnji s NATO-om, te su već počeli koristiti ovaj izvještaj za napade na predsjednicu Amherd.