Mladi gube nadu
46

Studentice Afganistana: Talibani moraju shvatiti da njihove akcije nisu islamske

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su talibani zabranili ženama pohađanje univerziteta, stigle su brojne osude od međunarodne zajednice. Studentice su rekle da nova odluka ograničava njihove mogućnosti.
Ministar visokog obrazovanja najavio je zabranu ženama da pohađaju univerzitet u utorak, rekavši da će odmah stupiti na snagu. Zabrana dodatno ograničava obrazovanje žena - djevojčice su već isključene iz srednjih škola otkako su se talibani vratili prošle godine.

Ujedinjene nacije i nekoliko zemalja osudile su naredbu koja vraća Afganistan u prvi period vladavine Talibana kada djevojčice nisu mogle dobiti formalno obrazovanje.

Specijalni izvjestilac UN-a za Afganistan rekao je da je to "još jedan zakon koji dodatno krši pravo na jednako obrazovanje i produbljuje brisanje žena iz afganistanskog društva".

Sjedinjene Američke Države upozorile talibane da će takva odluka imati posljedice.

"Talibani ne mogu očekivati da će biti legitimni član međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih u Afganistanu. Nijedna zemlja ne može napredovati kada je polovina njenog stanovništva zadržana", rekao je državni sekretar Antony Blinken u izjavi.

Studentice su rekle da zabrana pohađanja univerziteta ograničava njihove mogućnosti.

"Uništili su jedini most koji bi me mogao povezati sa mojom budućnošću", rekao je jedna studentica Univerziteta u Kabulu za BBC.

"Kako da reagujem? Vjerovala sam da mogu studirati i promijeniti svoju budućnost ili donijeti svjetlo u svoj život, ali oni su ga uništili."

Druga studentica je rekla da talibanska odluka nije u skladu s "pravima koja su im islam i Allah dali".

"Moraju otići u druge islamske zemlje i vidjeti da njihove akcije nisu islamske", rekla je ona.