Studija pokazala da plinske peći indirektno ubiju 40.000 Evropljana svake godine
Ove peći, navodi Guardian, izbacuju štetne plinove povezane sa srčanim i plućnim bolestima, ali stručnjaci upozoravaju da je malo svijesti javnosti o njihovim opasnostima.
"Obim problema je daleko gori nego što smo mislili", rekla je Huana Marija Delgado-Saborit, koja vodi laboratoriju za istraživanje zdravlja životne sredine na Univerzitetu Jaume u Španiji.
Istraživači su pripisali 36.031 ranu smrt svake godine plinskim pećima u EU, a još 3.928 u Velikoj Britaniji.
Ove peći sagorijevaju fosilni plin i izbacuju štetne materije koje zapaljuju disajne puteve.
Izvještaj, koji je podržala Evropska fondacija za klimu, temelji se na prošlogodišnjem istraživanju koje je mjerilo kvalitet zraka u kućama kako bi se otkrilo koliko je kuhanje s plinom povećalo zagađenje zraka u zatvorenom prostoru.
Ovo je omogućilo naučnicima da utvrde omjere između unutrašnjeg i vanjskog zagađenja zraka prilikom kuhanja na plin i mapiraju izloženost NO2 u zatvorenom prostoru.
"Glavna neizvjesnost je da li se rizik od umiranja NO2 na otvorenom od uglavnom saobraćaja može primijeniti na NO2 u zatvorenom prostoru od kuhanja na plin", rekao je Steffen Loft, stručnjak za zagađenje zraka sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji nije bio uključen u istraživanja.
Rezultati su u skladu sa studijom u SAD-u u maju, koja je otkrila da peći na plin i propan doprinose do 19.000 smrtnih slučajeva odraslih svake godine.
EU je ovog mjeseca pooštrila svoja pravila o kvalitetu vanjskog zraka, ali nije postavila standarde za kvalitet zraka u zatvorenom prostoru.