Problem i Ukrajina
7

Sudbina američke vlade bit će poznata do večeras: Zbog pobune desnice prijeti im zatvaranje

S. Š.
Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Kevin McCarthy (Foto: EPA-EFE)
Američka vlada je na ivici još jednog zatvaranja, a Kongres je spreman da propusti rok u subotu u ponoć za finansiranje federalnih agencija. Ovo bi bilo četvrto gašenje vlade u ovoj deceniji.

Četvrto gašenje koje bi se dogodilo u ovoj deceniji moglo bi značajno utjecati na gotovo sve segmente života, od putovanja avionom do nacionalnih parkova i dozvola za brak. Većina državnih službenika će biti otpuštena bez plate, a ključni programi ishrane će biti zaustavljeni.

Ovakva situacija uslijedila je nakon pobune tvrde desnice u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Republikanci kontrolišu Dom sa malom većinom, dok demokrate drže Senat sa jednim mjestom.

To znači da, računi za potrošnju da bi vlada ostala otvorena, zahtijevaju kupnju obje strane kako bi napredovali kroz oba doma do stola predsjednika Joea Bidena, piše u svojoj analizi BBC.

Desničari žele prekid finansiranja Ukrajine

Pobunjenička frakcija desničarskih poslanika zadržala je pregovore u Domu, donjem domu Kongresa, sa zahtjevom za značajnim rezovima u potrošnji, uključujući poziv da se više ne finansira rat u Ukrajini.

Primajući glasnu podršku na internetu od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, "tvrdolinijaši" su pojačali napore predsjednika Kevina McCarthyja da promoviše zakone potrebne za rješavanje situacije u Predstavničkom domu.

McCarthy je također odbio prihvatiti prijedlog zakona o kratkoročnom finansiranju koji je prošao kroz Senat. Račun, koji uključuje šest milijardi dolara za Ukrajinu i šest milijardi dolara za pomoć u katastrofama, predstavlja posljednji pokušaj da se spriječi dugotrajno zatvaranje i čini se da ima snažnu dvostranačku podršku u gornjem domu.

U petak je kratkoročnu mjeru finansiranja republikanaca u Predstavničkom domu odbio čak 21 član stranke i ona samim time nije prošla.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, McCarthy je rekao da će republikanci morati da se odluče za prijedlog zakona ili verziju Senata, ili rizikuju da budu krivi za zatvaranje. Međutim, druga strana ne odustaje od svoje ideje i zahtjeva.

Chuck Schumer, vođa većine u Senatu, osudio je McCarthyja zbog iznošenja "zaista radikalnog" prijedloga koji nije mogao proći kroz oba doma.

Ministrica finansija Janet Yellen pojasnila je šta bi zatvaranje vlade značilo za američko društvo. Naime, ona upozorava da će biti pogođene "ključne vladine funkcije", uključujući kredite poljoprivrednicima i malim preduzećima, inspekcije sigurnosti hrane i na radnom mjestu te velika poboljšanja infrastrukture.

McCarthy mora donijeti odluku do večeras u ponoć.