Ogroman arsenal
7

Sukob od kojeg Tel Aviv strahuje: Hezbolah posjeduje rakete zbog kojih nijedan dio Izraela nije siguran

V. K.
Predstavnici libanskog Hezbolaha naveli su kako i dalje vrše pripreme za napad na Izrael, a tim povodom CNN je analizirao arsenal oružja koji posjeduje ova libanska vojna organizacija.

U opširnoj analizi, CNN ističe kako je Hezbolah vjerovatno najviše naoružani nedržavni akter na svijetu.

"Iako nije dorastao izraelskoj vojnoj moći, Hezbolahov sve sofisticiraniji arsenal ima potencijal da nanese značajnu štetu Izraelu i njegovim saveznicima u regiji", navodi se.

Izrael bi se također morao boriti i sa strateškom dubinom Hezbolaha.

Domet Hezbolahovih raketa (Foto: CNN)
Domet Hezbolahovih raketa (Foto: CNN)

"Nakon 1982. godine i izraelske invazije na Bejrut, uslijedio je ogroman porast vojne i političke moći Hezbolaha. Tokom 2000. godine, gerilci Hezbolaha natjerali su izraelske snage da se povuku iz južnog Libana te su okončali okupaciju koja je trajala više od 20 godina", objašnjavaju.

Kada je riječ o kapacitetima Hezbolaha, CNN navodi kako grupa posjeduje nekoliko vrsta raketa. To su prvenstveno Katjuše čiji je domet od četiri do 40 kilometara.

Nakon toga slijede rakete Falaq-1 i Fajr-5 čiji domet seže do 75 kilometara.

Rakete dužeg dometa su Zelzal-1 (do 160 kilometara), Fateh-110 (300 kilometara) te Scud-B/C/D čiji je domet i do 500 kilometara.

Pretpostavlja se kako Hezbolah ima operativno i do 200.000 raketa svih kategorija.

Osim raketa, veliki problem za Izrael u potencijalnom sukobu mogli bi predstavljati i dronovi, a Hezbolah raspolaže s ukupno pet vrsta bespilotnih letjelica.

Letjelica Mirsad ima domet 120 kilometara, letjelica Mohajer 4 150 kilometara, letjelica Ma'arab 200 kilometara, a letjelice Karrar i Shahed 1.000 odnosno 2.000 kilometara.

"Tokom višedecenijskog sukoba, Hezbolah je bio uključen u asimetrično ratovanje. Nastojao je povećati svoju političku i vojnu moć, a istovremeno uspostaviti odvraćanje uprkos superiornosti Izraela", ističe se u analizi CNN-a.