Svakodnevne tenzije
87

Sukobi u Jerusalemu zbog "Marša mira", nacionalisti uzvikivali "Smrt Arapima"

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Više od 50 hiljada Izraelaca danas je održalo Marš mira kroz muslimanski dio starog grada Jerusalema uprkos prethodnim upozorenjima da može doći do nereda i sukoba.

Svake godine izraelski nacionalisti marširaju u čast proslave izraelskog osvajanja Istočnog Jerusalema tokom Šestodnevnog rata 1967.

Povorku, koja prolazi kroz muslimanski dio staroga grada, Palestinci, koji Istočni Jerusalem smatraju prijestonicom buduće nezavisne države, vide kao provokaciju.

Na današnjem maršu, grupe demonstranata su uzvikivale rasističke slogane poput "Smrt Arapima", i "Muhamed je mrtav", prenosi Reuters.

Mnogi učesnici marša su pjevali i plesali dok su se probijali kroz uske kamene ulice.

Tenzije su dodatno pojačane kada je više od 2.600 Izraelaca obišlo kompleks džamije Al-Aqsa. U namjeri da ih zaustave, Palestinci su ih, prije nego što je intervenisala policija, gađali kamenjem i raznom pirotehikom.

Neki Izraelci nosili su vjersku odjeću i činilo se da obavljaju molitvu, ignorišući dugogodišnju zabranu jevrejskog bogosluženja u kompleksu. Nekolicina je podigla izraelske zastave i pjevala nacionalnu himnu.

Propovjednik džamije, šeik Ikrima Sabri, osudio je njihovo ponašanje.

"Ono što se danas dogodilo u džamiji Al-Aqsa nije se dogodilo od 1967. godine“, rekao je on za Reuters.