Hamasov lider
39

Sve izazovnija potraga izraelske vojske za Sinwarom: Poručili da nema okončanja rata bez njegove smrti

L. S.
Vođa Hamasa Jahya Sinwar
Vođa Hamasa Jahya Sinwar
Vjeruje se da se Hamasov lider Yahya Sinwar, kojeg traži izraelska vojska, krije u tunelima pod Khan Yunisom, ali se ističe bojazan da će se teško doći do njega jer, kako se navodi, okružio se živim štitom talaca.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici rekli su da se "izraelska operacija" u Gazi ne može završiti dok Sinwar ne bude zarobljen, ubijen ili više ne bude u poziciji da vodi organizaciju, prenosi Washington Post.

Naglašavajući neophodnost eliminacije terorističkog vođe i stepen do kojeg rat zavisi od uspjeha te misije, premijer Benjamin Netanyahu je na sastanku svoje frakcije Likud ranije ovog mjeseca rekao da će izraelska vojska ubiti rukovodstvo Hamasa te da se rat ne smije završiti prije toga.

Utvrđivanje Sinwarove lokacije možda i nije tako teško, taktički ili politički, kao pokretanje vojne operacije za njegovu neutralizaciju bez ubijanja ili ranjavanja mnogih talaca za koje se vjeruje da su u blizini, prema izraelskim, američkim i drugim zapadnim obavještajnim i sigurnosnim zvaničnicima koji su opisali izazovan lov na najtraženijeg čoveka u Izraelu.

"Ne radi se o njegovom lociranju, već o tome da se nešto uradi bez rizikovanja života talaca", rekao je jedan visoki izraelski zvaničnik.

Posljednjih dana, neki zvaničnici su spekulirali da se Sinwar možda preselio nekoliko milja dalje u Rafah , na granici s Egiptom. Izraelski zvaničnici javno su osporili tvrdnje štampe da je Sinwar pobjegao preko granice.

Ubistvo Sinwara bila bi ogromna strateška i simbolična pobjeda Izraela. No, neki stručnjaci postavljaju pitanje hoće li eliminacija jednog lidera približiti vladu Netanyahuovom cilju potpunog uništenja Hamasa, za koji kritičari kažu da je loše definiran i nerealan cilj.

"Ubijanje Sinwara bilo bi ostvarivanje čiste pravde. Zapravo, zaslužuje da umre više od jednom", rekao je Alon Pinkas, veteran izraelske diplomatije i bivši savjetnik na višem nivou.

Portparol IDF-a Daniel Hagari danas je poručio da će izraelska vojska dobiti Sinwara, živog ili mrtvog.

Dakako, sudbina Sinwara ostaje ključna za ishod rata, čak i ako se definicija pobjede promijeni. Neki zvaničnici uključeni u pregovore o potencijalnoj nagodbi razgovarali su o tome da se Sinwaru dopusti da napusti Gazu i ode u egzil, iako je i dalje nejasno da li bi on pristao i koja bi ga zemlja, ako postoji, bila voljna prihvatiti, rekao je jedan arapski zvaničnik.

"Uklanjanje Sinwara neće okončati rat, ali bi moglo ubrzati Hamasovu propast", rekla je jedna osoba bliska višem izraelskom rukovodstvu, prenosi Washington Post.