Bez spuštanja lopte
52

Sve izvjesnije da će Iran odgovoriti Izraelu: "Iskoristit ćemo sve što imamo"

B. H.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, Esmaeil Baghaei. Teheran kazao je da će Iran iskoristiti sve raspoložive alate kako bi odgovorio Izraelu na napad na vojne ciljeve.

Iran je ranije umanjio značaj izraelskog zračnog napada u subotu, navodeći da je pričinjena samo ograničena šteta, dok je američki predsjednik Joe Biden pozvao na zaustavljanje eskalacije koja je podigla strahove od potpunog sukoba na Bliskom istoku.

Govoreći na sedmičnoj televizijskoj konferenciji, Baghaei je izjavio: "Iran će iskoristiti sve dostupne alate kako bi isporučio definitivan i učinkovit odgovor cionističkom režimu".

Priroda iranskog odgovora zavisi od prirode izraelskog napada, dodao je Baghaei, ne ulazeći u dodatne detalje.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei, rekao je u nedjelju da iranski zvaničnici treba da odrede najbolji način za prikaz iranske moći prema Izraelu, dodajući da izraelski napad ne treba "niti umanjiti niti preuveličati".

Desetine izraelskih borbenih aviona izvele su tri vala udara prije zore u subotu na fabrike projektila i druge lokacije u blizini Teherana i zapadnom dijelu Irana, saopštila je izraelska vojska.

Teško naoružani neprijatelji već mjesecima vode ciklus uzajamnih udara, a subotnji napad uslijedio je nakon iranske raketne paljbe 1. oktobra.

Iran podržava Hezbolah, koji se bori protiv izraelskih snaga u Libanu, kao i palestinsku grupu Hamas, koja vodi borbu protiv Izraela u pojasu Gaze.