Protivzračna odbrana
69

Sve se više govori o raspoređivanju THAAD-a u Izraelu: Šta je ovaj sistem i zbog čega je izazivao kontroverze

V. K.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki zvaničnici sve su glasniji u najavama kako Bijela kuća razmatra prebacivanje specijalnog sistema protivzračne odbrane THAAD u Izrael, a sve u jeku najava izraelskog napada na Iran.

Iako odluka još uvijek nije potvrđena, prema brojnim izvorima Bijela kuća ozbiljno razmišlja o angažovanju ove vrste sistema na tlu Izraela, a navodi se kako bi sistemom upravljala američka vojska.

Raspoređivanje THAAD-a na izraelskom tlu, ujedno bi značilo i dodatni korak u pripremama za novu razmjenu vatre između Irana i Izraela, a koja će gotovo pa sigurno uslijediti ukoliko se Izrael odluči na napad na Iran.

Šta je zapravo THAAD?

Sistem koji Amerikanci namjeravaju rasporediti u Izraelu već odavno je u upotrebi, a prema ranijem izvještaju Kongresa SAD-a, američka vojska raspolaže sa sedam THAAD baterija. Svaka se sastoji od šest lansera na kamionima, 48 presretača, radio i radarskom opremom, a za rad je potrebno 95 vojnika.

Sam sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) predstavlja raketni sistem koji cilja nadolazeće balističke rakete u tzv. terminalnoj fazi.

THAAD presreće i uništava balističku raketu u njenoj završnoj fazi leta, bilo unutar ili neposredno izvan Zemljine atmosfere.

"Radar prvo detektuje raketu. Oni koji upravljaju sistemom identifikuju prijetnju. Zatim, lanser montiran na kamion ispaljuje projektil koji Lockheed Martin naziva presretačem"

Dok THAAD-ov domet projektila može presresti ciljeve do 200 kilometara, njegov radar AN-TPY-2 ima mnogo veći domet i seže čak do 1.000 kilometara.

"THAAD je jedini američki sistem dizajniran za presretanje ciljeva izvan i unutar atmosfere. Sistem koristi Hit-to-Kill tehnologiju kako bi uništio prijetnju direktnim udarom neutralizirajući ga prije nego što stigne do zaštićenih područja na zemlji", navodi kompanija Lockheed Martin.

Prva THAAD baterija aktivirana je u maju 2008. godine, a sedmu bateriju američka vojska aktivirala je u decembru 2016. godine.

Sjedinjene Američke Države ovaj sistem su do sada rasporedile u Guamu i Južnoj Koreji, a dodatni radari privremeno su postavljeni i na drugim lokacijama, uključujući Rumuniju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate kao i Izrael.

Njegovo raspoređivanje u Aziji izazvalo je posebne kontroverze, a veliku zabrinutost izrazila je Kina koja je navela kako THAAD ima domet koji može pogoditi ciljeve i u ovoj državi.

Ipak, američki zvaničnici su ranije saopćili kako THAAD predstavlja čisto odbrambeno oružje te da se uvijek raspoređuje radi zaštite Sjedinjenih Američkih Država i interesa zemlje.