Višemjesečni spor
66

Švedska smatra da Turska previše traži po pitanju članstva u NATO-u

B. R.
Švedski premijer Ulf Kristersson i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (Foto: EPA-EFE)
Švedski premijer Ulf Kristersson i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan (Foto: EPA-EFE)
Švedski premijer Ulf Kristersson očekuje da će Turska odobriti aplikaciju njegove države za članstvo u NATO-u, ali je mišljenja da ne može ispuniti sve uslove koje je Turska postavila.

Kako je danas izjavio na konferenciji o odbrani, Turska je potvrdila da je Švedska uradila ono što je dogovoreno da se uradi, ali da zahtijeva i ono što Švedska ne može ispuniti ili ne želi da ispuni.

Švedska i Finska su prošle godine potpisale sporazum s Turskom kako bi se prevazišle prepreke za njihovo članstvo u NATO-u, a koje je postavila upravo Turska. Ove dvije države su u maju 2022. podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, i to usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Ankara se usprotivila njhovom članstvu, tvrdeći da štite militante, među kojima su i oni iz Kurdske radničke stranke (PKK) koju turske vlasti smatraju terorističkom.

Jedan od turskih uslova jeste da se ti militanti isporuče. Nadležni u ovoj državi su razočarani prošlomjesečnom odlukom Vrhovnog suda Švedske da se zaustavi izručenje novinara koji je navodno povezan s Fetullahom Gulenom kojeg Turska tereti za pokušaj vojnog udara, prenosi agencija Reuters.