Sve izraženiji trend
47

Svijet privatnog obrazovanja za superbogate: Edukatori godišnje zarađuju stotine hiljada funti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Traži se honorarni edukator za skorog studenta arhitekture. Potencijalna godišnja plata iznosi dva miliona funti (4,6 miliona KM). Ovo je jedan od oglasa u rastućem svijetu specijalizovanog privatnog obrazovanja za superbogate.

Britanske arhitekte su ranije ove sedmice sa zaprepaštenjem reagovali kada je spomenuti oglas objavljen, a na kojem se nudila plata koja je sedam puta veća od prosječne plate projektanta. Kako piše britanski list Guardian, ovo je znak da se desio bum u privatnom obrazovanju za 0,01 posto najbogatijih ljudi na svijetu.

Adam Caller, osnivač kompanije Tutors International koja je objavila navedeni oglas, izjavio je da je preplavljen upitima i da to nikada ranije nije bio slučaj. Ovo je slikovit primjer novih granica u postizanju konkurentne prednosti u životu. Među ostalim oglasima koje je objavio Tutors International su:

  • 190 dolara po satu za govornika arapskog jezika za podučavanje troje djece uzrasta od sedam i manje godina do kraja ljeta u Španiji i Velikoj Britaniji;

  • 180.000 dolara godišnje i privatna vila za podučavanje troje djece francuskog, čitanja i matematike u Džibutiju;

  • 360.000 dolara godišnje za dva edukatora koji će putovati s dva dječaka koji se na "veoma visokom nivou" bave motociklističkim sportom, konjičkim sportom i umjetnošću. Naglašeno je da jedan od dječaka ima strast prema Lego kockicama i "analitički um".

Caller je istakao da je riječ o poslovima koji su mnogo teži nego što izgledaju.

"Ne prodajete svoju dušu, ali posvećujete život ovim porodicama, tako da te porodice moraju ponuditi nešto zaista spektakularno. Većina mojih klijenata su milijarderi ili sigurno imaju stotine miliona dolara", dodaje.

Ukazao je da ima 40 edukatora koji rade širom svijeta, među kojima je i onaj koji ima godišnju platu od 320.000 funti (740.000 KM). Sve je manje klijenata iz Rusije i Kine dok je najviše klijenata iz Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Američkih Država. Tu su i klijenti iz Velike Britanije, Monaka, Španije, Francuske, Tajlanda, Kanade, južne Amerike, Južnoafričke Republike, Katara i Australije.

Bogati klijenti od edukatora ne traže samo da prenesu konkretno znanje, već i, primjera radi, da razgovaraju o arhitekturi ili hrani dok kuhaju ili tokom ručka, piše Guardian.