Izrazili pijetet žrtvama
107

Svjetski jevrejski kongres: Svijet mora pamtiti genocid u Srebrenici, da se spriječe buduća zlodjela

S. M.
Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici Svjetski jevrejski kongres izrazio je poštovanje žrtvama objavivši na svom X profilu video sa poznatim historijskim i pravnim činjenicama vezanim za počinjeni zločin.

"Danas, na godišnjicu genocida u Srebrenici, sjećamo se žrtava, 8,000 bosanskih muslimanskih muškaraca i dječaka masakriranih od strane snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine", stoji u objavi.

Istakli su da se u julu 1995. godine u Srebrenici desio genocid, koji su okarakterisali jednim od najstrašnijih zločina u Evropi nakon holokausta.

"Između 11. i 22. jula 1995. godine sistemski je pogubljeno više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana. A više od 25.000 žena, djece i staraca prisilno je deportovani. Genocid su izvršile snage bosanskih Srba u Srebrenici u istočnoj Bosni i Hercegovini", navode.

Napominju da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, kao i sudovi u Evropi do sada osudili 48 osoba za genocide počinjen u Srebrenici.

"Među njima Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i general Ratko Mladić, koji je bio zapovjednik Vojske Republike Srpske", ističu.

Podsjećaju da mnoge žrtve još uvijek nisu identifikovane do danas, te da porodice nisu bile u mogućnosti sahraniti svoje voljene.

"Prošle su godine od genocida u Srebrenici, ali bol i gubitak su i dalje prisutni u Bosni i Hercegovini. Svijet mora pamtiti. Kako bi se preduhitrila buduća zlodjela. Za zaštitu slobode vjere za sve i za rad u pravcu bolje budućnosti", zaključili su iz Svjetskog jevrejskog kongresa.