Favoritkinja za kraljicu
25

Tajlandska princeza se srušila tokom treninga pasa, ima problema sa srcem

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najstarija kćerka tajlandskog kralja Vajiralongkorna i favoritkinja za nasljednicu, princeza Bajrakitiyabha, nalazi se u bolnici zbog zdravstvenih problema.

Kako piše BBC, kraljevka palača je saopćila da se princeza srušila tokom treninga pasa, a razlog su probleme sa srcem. Četrdesettrogodišnja Bajrakitiyabha je transportovana u bolnicu u Bangkoku gdje je započela liječenje. Iz palače je saopćeno da je njeno stanje "stabilno do određenog nivoa".

Medicinski izvještaji o članovima tajlandske kraljevske porodice su obično šturi, tako da nije poznato koliko je stanje princeze zapravo ozbiljno. Neki tvrde da je ozbiljnije nego što se vjeruje.

Princeza je kćerka kralja i njegove prve supruge, princeze Soamsawali, a ujedno je i njegovo najstarije dijete. Nalazi se u najužem kraljevom krugu otkako je naslijedio kralja Bhumibola 2016. godine, a postala je i stariji oficir u njegovoj ličnoj straži. Princeza je izuzetno obrazovana te posjeduje dvije diplome američkih univerziteta.

Kralj još uvijek nije imenovao nasljednika, ali se upravo princeza smatra favoritkinjom. Ona je poznata i po svojoj posvećenosti fitnessu, a već dugo zagovara reforme kaznenog zakona. Posebnu pažnju poklanja zatvorenicama.

Između 2012. i 2014. godine je bila ambasadorica Tajlanda u Austriji.