Militantski napad
21

Tajlandski pobunjenici odgovorni za bombaške napade koji su prekinuli ramazansko primirje

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tajlanski pobunjenici preuzeli su odgovornost za smrtonosne bombaške napade na jugu Tajlanda sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Dvije eksplozije u petak, u kojima je ubijen jedan civil i povrijeđena tri policajca, izvela je "G5", militantna grupa Patani Ujedinjene oslobodilačke organizacije (PULO), rekao je za Reuters njen predsjednik Kasturi Mahkota.

Više od 7.300 ljudi ubijeno je od 2004. godine u borbama između vlade i grupa koje traže nezavisnost za malajsko-muslimanske provincije Narathiwat, Yala, Pattani i dijelove Songkhle. Područje je bilo dio Patani sultanata koji je Tajland anektirao u sporazumu s Britanijom iz 1909. godine.

Mahkota je telefonom rekao da eksplozije u provinciji Pattani predstavljaju "uobičajen posao" za PULO, izostavljenu iz pregovora između vlade i Barisan Revolusi Nasional (BRN), koji se prije dvije sedmice složio da zaustavi nasilje tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana do 14. maja.

Glasnogovornik tajlandskih sigurnosnih snaga na jugu, pukovnik Kiatisak Neewong, rekao je, ne navodeći PULO-a, da je grupa koja nije uključena u mirovne pregovore vjerovatno odgovorna za bombaške napade s ciljem narušavanja ramazanskog primirja.