Tenzije nikad veće
0

Tajvanski predsjednik nakon prijetnji iz Kine: Demokratija nije izvor zločina, autokratija jeste

S. M.
Tajvanski predsjednik Lai Ching-te rekao je u ponedjeljak da Kina "nema pravo kažnjavati" Tajvance zbog njihovih stavova, nakon što je Peking upozorio "radikalne" pristalice nezavisnosti ostrva da bi se mogle suočiti sa smrtnom kaznom.

Kina tvrdi da je demokratski Tajvan dio njene teritorije i odbila je isključiti upotrebu sile kako bi ostrvo stavila pod svoju kontrolu.

Peking je pojačao pritisak na Taipei posljednjih godina i održao vojne vježbe oko otoka nekoliko dana nakon Laijeve inauguracije prošlog mjeseca.

Peking je u petak objavio nove pravosudne smjernice koje uključuju smrtnu kaznu za "posebno ozbiljne" slučajeve u koje su uključeni "uporni" pristalice tajvanske nezavisnosti.

Na pitanje da prokomentariše smjernice, Lai je rekao: "Želim da naglasim da demokratija nije izvor zločina. Autokratija je zločin."

IStakao je da Kina nema pravo da kažnjava narod Tajvana samo zbog onoga za šta se zalaže, niti da provodi prekogranično krivično gošnjenje Tajvanaca.

Lai je upozorio da će odnosi između dvije strana postati "sve više i više otuđeni" ako se Kina "ne suoči s postojanjem Republike Kine (zvanični naziv Tajvana) i ne vodi razmjenu i dijalog s demokratski izabranom i legitimnom vladom Tajvana".

Smatra da je to način da se poboljša blagostanje obje nacije.

Kina je Laija označila kao "opasnog separatistu" i osudila njegov inauguracijski govor kao "priznanje nezavisnosti Tajvana".