Vlast najavila odgovor
9

Talas nemira u Engleskoj nakon ubistva djevojčica, demonstranti zapalili policijsku stanicu

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zapaljena je policijska stanica u neredima koji su sinoć izbili u engleskom radu Sunderlandu. Policija je ove nerede opisala kao "kriminalno nasilje".
Neredi su izbili kao odgovor na nedavne napade nožem u Southportu, gdje su ubijene tri djevojčice. Kako Guardian javlja, do nereda je došlo nakon što je pogrešno objavljena informacija da je napadač 17-godišnji tražilac azila zbog čega je pokrenut talas protesta krajnje desnice usmjeren protiv izbjeglica, ali i muslimana.

Grupa od desetak imama koju koordinira Nacionalni savjetodavni odbor džamija i imama udružila je snage s kršćanskim i jevrejskim vjerskim vođama u pokazivanju solidarnosti ispred džamije Southport koja je napadnuta ranije ove sedmice.

Nadbiskup Canterburyja pozvao je na prekid nasilja, rekavši da je "potpuno neprihvatljivo da se muslimanske zajednice i zajednice tražitelja azila osjećaju tako nesigurno".

Na gradskom trgu Keel okupilo se više stotina nezadovoljnih građana koji su bacali kamenje na policiju.

Neki od demonstranata bili su ogrnuti engleskim zastavama, a mogli su se čuti i povici podrške krajnje desničarskom aktivisti Tommyju Robinsonu, a čule su se i pogrdne parole o islamu.

Policija je sinoć imala intervencije i u Liverpoolu, gdje su se demonstranti i okupili ispred džamije gdje je izbila manja tučnjava s grupom protudemonstranata.

Protudemonstranti su skandirali: "Reci to glasno, reci to jasno - izbjeglice su ovdje dobrodošle" i "Vi ne ne govorite uime Sunderlanda".

Gradonačelnica Kim McGuinness rekla je da je zgrožena prizorima u Sunderlandu.

"Ako je vaš odgovor na tragediju da je upotrijebite za nasilje i zlostavljanje drugih, napad na policiju i oštećenje imovine, vi se zalažete samo za kriminal i nasilje. To nije protest To je zločin i nered. Ne govorite u ime Sunderlanda. Ne govorite u ime ove regije", rekla je.

Podsjetimo da je riječ o trećoj noći protesta u gradovima u Engleskoj, a postoje naznake da će se nemiri nastaviti i ovog vikenda.