Veliki problem za Izrael
90

Tel Aviv "tjera" vojnike u Gazu: Mnogi ne žele da se vrate, no čeka ih kazna

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvadeset izraelskih vojnika iz pješačke brigade odbilo je vratiti se u borbu u Gazi, a neki su obaviješteni da će se suočiti s vojnim suđenjem ako ne promijene odluku, izvijestio je u srijedu izraelski javni servis KAN.

Oko 10 vojnika u utorak primilo obavijest da će se suočiti sa suđenjem zbog nepoštovanja vojnih naredbi ako ne pristanu vratiti se u Pojas Gaze. Neki vojnici su kazali da se nakon 10 mjeseci borbi u Gazi više ne mogu vratiti, ali su voljni preuzeti druge dužnosti.

Slični izvještaji o poteškoćama dolaze iz dodatnih bojni u drugim brigadama koje se bore u sektoru. Porodice nekih vojnika naznačile su da su njihovi sinovi prisiljeni učestvovati u kopnenim manevrima u Gazi ili se u protivnom suočavaju sa zatvorom, što smatraju neprihvatljivim.

Porodice su dodale da je samo nekoliko sposobnih vojnika ostalo u njihovoj jedinici i da ovo vide kao svoje vrijeme da pomognu svojoj djeci da se suoče sa sistemom koji se čini ravnodušnim prema njihovoj nevolji.

Kao odgovor, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojni čelnici naporno rade kako bi podržali i pomogli vojnicima u ispunjavanju njihovih različitih operativnih zadaća.

Brigade Al-Qassam, vojno krilo palestinske grupe Hamas, redovno izvještavaju o ubijenim ili ranjenim izraelskim vojnicima u značajnim operacijama u Gazi.

Izraelski dužnosnici više su puta izjavili da je vojska angažirana u intenzivnim borbama s palestinskim borcima u tom sektoru i da plaća visoku cijenu.