Upozorenja u 84 grada
58

Temperatura u Kini prelazi 40 stepeni, građani traže spas u fontanama i bunkerima

D. B.
Toplotni val je zahvatio Kinu, a u 84 grada je izdano upozorenje zbog visokih temperatura koje će dostizati 40 stepeni. Građani masovno traže spas u skloništima od zračnih napada, kao i u javnim fontanama.

Vlasti su izdale upozorenja za brojne regije, od centralne provincije Shaanxi do istočne obalne provincije Jiangsu. U provincijama Zhejiang, Sichuan i Yunnan temperatura prelazi 40 stepeni.

Temperature rastu već nekoliko dana, a u Šangaju je u nedjelju aktiviran crveni meteoalarm prvi put ove godine. U ovom gradu je izmjereno 40 stepeni. Otkako se vode statistike, odnosno od 1873. godine, u Šangaju je zabilježeno samo 15 dana u kojim je izmjereno više od 40 stepeni. U gradu je povećana prodaja sladoleda i lubenica, a u zoološkom vrstu se koriste tone leda dnevno kako bi se rashladili lavovi, pande i druge životinje.

U gradu Chongqingu se usljed visoke temperature istopio krov muzeja zbog topljenja katrana. Gradske vlasti posipaju ulice vodom s ciljem da ih ohlade.

Brojni građani su posjetili plaže u gradu Qingdao kako bi se rashladili u moru, a građani Nanninga su ulazili u gradske fontane. Spas od vrućine građani Nanjinga su pronašli u ratnim bunkerima koji imaju funkciju skloništa u slučaju zračnih napada. Oni čitaju novine i gledaju TV, a na raspolaganju im je i WiFi.

Meteorolozi su apelovali na vlasti da implementiraju mjere za sprečavanje toplotnog udara i požara, a stanovništvu je savjetovano izbjegavanje boravka na otvorenom.

Prošlog mjeseca je Kina zabilježila obilne padavine, najveću količinu u posljednjih 60 godina, koje su utjecale na gotovo pola miliona ljudi. Više od 177.000 osoba je moralo napustiti domove, a mnogi objekti i usjevi su uništeni.