Moćne mašine
42

Tenkovske taktike: Kako bi Ukrajina mogla iskoristiti zapadne tenkove u novoj ofanzivi

F. H.
Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Leopard 2 (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina je dugo tražila da joj Zapad isporuči svoje tenkove. Njemačka je bila ta koja je oklijevala, ali dugi pritisak i konačno nakon što je Britanija prelomila i obznanila da će poslati Challenger 2 tenkove, Ukrajini su obećani i Leopard 2 tenkovi. Sada taj oklop stiže.

Posljednjih sedmica u Ukrajinu stiže stalan protok doniranih oklopa. Njemački tenkovi Leopard 2 i borbena vozila pješaštva Marder, američki Strykeri i Cougari, desetine u broju, isporučeni su diskretno, a slijedi ih još.

Iznenadni priljev novog oklopa, kao i ubrzana obuka ukrajinskih posada za upravljanje vozilima u Velikoj Britaniji i drugim državama, dolazi i brže od očekivanja, koja su iznijeli visoki ukrajinski dužnosnici, da bi oni uskoro mogli biti u akciji kao dio proljetne ukrajinske ofanzive.

Dok je tokom zime ukrajinski predsjednik, Volodmir Zelenski, vršio pritisak za 300 glavnih borbenih tenkova, kao i drugih vozila i modernih aviona, mnogo skromnije brojke koje su do sada stigle potiču nagađanja o tome kako bi se taj oklop mogao koristiti u nadolazećim sedmicama i mjesecima

Uz nedavnu rusku ofanzivu u istočnoj regiji Donbasa koja se očito gasi s minimalnim dobicima i velikim gubicima, ne samo oko ključnog istočnog grada Bahmuta, malo je očekivanja da Ukrajina ima resurse za vrstu oklopnog napada velikih razmjera, slično neuspješnom ruskom pokušaju na početku rata.

Umjesto toga, analitičari, uključujući bivše komandante britanskih tenkova predviđaju protuofanzivu, ili protuofanzive, slične onima koje su Rusiji uzele velike količine teritorija u kasno ljeto i jesen oko Harkovske oblasti i na jugu zemlje, što je dovelo do ponovnog preuzimanja Hersona.

I dok ističu jug kao najvjerovatnije pozorište za proljetnu protuofanzivu, upozoravaju da ukrajinsko učinkovito korištenje dezinformacija i obmana u prošlogodišnjim borbama čini prevare i takozvane demonstracije vjerovatnijim.

Challenger 2 tenk koji je isporučen Ukrajini (Foto: EPA-EFE)
Challenger 2 tenk koji je isporučen Ukrajini (Foto: EPA-EFE)

Među onima koji su razmatrali što bi novi oklop koji stiže u Ukrajinu mogao značiti za rat je Hamish de Bretton-Gordon, koji je služio kao komandant tenka s 14./20. Kraljevskim husarima u Prvom Zaljevskom ratu.

Za De Bretton-Gordon, jedan od najznačajnijih aspekata gomilanja zapadnog oklopa u Ukrajini je psihološki aspekt.

“Psihološki, to je iznimno pozitivno za Ukrajince, a negativno za Ruse. Ako govorimo samo o brojkama, onda na prvi pogled 50 do 60 modernih zapadnih tenkova u Ukrajini ne mora nužno promijeniti igru. U prošlosti sam rekao da bi vam trebalo najmanje 100 za veliki udarac, a Ukrajina je govorila da treba 300", kazao je De Bretton-Gordon.

Uprkos tome, De Bretton-Gordon vjeruje da će superiorne sposobnosti koje tenkovi nude u poređenju s većinom ruskih glavnih borbenih tenkova koji su raspoređeni u Ukrajini, te učinkovitija ukrajinska taktika, napraviti razliku.

"Nemojmo zaboraviti da su ovi tenkovi dodatak (sovjetskim i postsovjetskim) tenkovima T72 koje Ukrajina već ima, i oni stižu za vojsku koja je dobro obučena u manevarskom ratovanju i u vrijeme kada je vrlo jasno da su Rusi nesposobni za bilo što osim frontalnih napada", pojasnio je bivši vojnik.

Konkretno, kaže De Bretton-Gordon, sposobnost Leoparda da se odupru i pucaju na većoj udaljenosti, te superiorni oklop u poređenju s mnogim tenkovima koje Moskva ima, mogu im dati prednost. Oni također imaju bolju sposobnost djelovanja na terenu u poređenju s ruskim tenkovima nižeg proboja i učinkovito se bore noću.

S relativno malim dostupnim brojevima, pitanje je na koji način će se oni koristiti.

"Oklop najbolje funkcionira u udarnoj akciji razbijanja (neprijateljskih linija), Željeti će će koncentrisati vatrenu moć radije nego je raspršiti", kaže De Bretton-Gordon.

On smatra da će se tu vidjeti zapadna oklopna oprema skupa sa ostalim ukrajinskim oklopom i da je najlogičnije da će se desiti neke ograničenije akcije kao pokušaj prekida veze između dijelova Donbasa i juga Ukrajine pod ruskom okupacijom.

"Vidim da žele stvoriti sve veći jaz i dislocirati Ruse vozeći se rutom od nekoliko stotina milja kroz to područje (južno i istočno od Zaporožja)", opisao je De Bretton-Gordon.

Stuart Crawford, koji je služio kao oficir u 4. kraljevskoj tenkovskoj pukovniji, također vjeruje da iako nema dovoljno tenkova i drugih zapadnih oklopnih vozila koja stižu u Ukrajinu da bi napravila dramatičnu razliku, oni bi mogli biti korisni u ograničenoj protuofanzivi, ponovno ukazujući na jug.

"To ne može biti klasično probijanje nakon čega slijedi bujični pristup koji se širi. Bit će više lokaliziran. A ako to gledate sa strateške tačke gledišta, jasna stvar o kojoj se govorilo je ofanziva južno od Zaporožja prema Melitopolju. Kvaliteta tenkova koji stižu je bolja od većine stvari ruskog i sovjetskog/postsovjetskog porijekla koje se trenutno koriste na obje strane", kazao je Crawford.

Crawford je također skeptičan prema sugestijama da će postojanje toliko različitih sistema oružja koji dolaze iz različitih izvora nužno uzrokovati probleme s održavanjem i logistiku.

"Ako pogledate iskustvo saveznika u Normandiji 1944., oni su imali široku lepezu opreme iz različitih izvora, i još uvijek su uspjeli. Ali logistički, vjerojatno ima smisla staviti sve Leoparde u istu organizaciju", govori Crawford.

Međutim, ono gdje Crawford vidi prazninu je potencijalni nedostatak zračne podrške. Niti jedna strana nije postigla ukupnu nadmoć u zraku, zbog čega su Ukrajinci toliko glasno tražili američke avione F-16, koji su široko dostupni, jer bez nadmoći u zraku kopnene snage ne mogu se lako kretati.

Osim tenkova, Crawford vidi dolazak oklopnih transportera pješaštva kao što su američki Strykeri kao vrlo korisne na bojnom polju kojim dominira artiljerija.

Ono što se čini jasnim iz ukrajinskih izjava i ruskih odbrambenih priprema jest da će što god Ukrajina planira učiniti sa svojim novim oružjem biti otkriveno prije nego kasnije, piše The Guardian.