Muhammad Hussein Sarour
85

Težak udarac za Liban: Izrael ubio komandanta zračnih snaga i jednog od osnivača Hezbollaha

M. G.
Muhammad Hussein Sarour, komandant zračnih snaga Hezbollaha, poginuo je u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu, potvrdile su izraelske odbrambene snage (IDF).

Prema vojnim izvorima, Sarour je bio odgovoran za brojne zračne napade na Izrael, uključujući napade dronovima s eksplozivom i krstarećim raketama.

IDF navodi da je posljednjih godina Sarour bio na čelu proizvodnje dronova za Hezbollah, te da je uspostavio lokacije u Libanu gdje su pod civilnim objektima u Bejrutu pravili eksplozivne bespilotne letjelice.

Sarour je, kako se navodi, jedan od osnivača Hezbollaha i obnašao je različite funkcije, uključujući pozicije u zračnoj odbrani, jedinici Aziz unutar Radwan snaga, kao i u ulozi Hezbollaha u Jemenu, gdje je bio uključen u zračne snage Huta.

Tokom rata, Sarour je predvodio brojne napade eksplozivnim dronovima na Izrael, kao i misije izviđačkih dronova, navodi IDF.

Inače, Izrael je danas odbio globalne pozive za prekid vatre s libanskim pokretom Hezbolah, prkoseći pritiscima svog najvećeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, i nastavio s udarima koji su do sada ubili stotine u Libanu, povećavajući strahove od sveobuhvatnog regionalnog rata.

Izraelski ratni avion je pogodio rubove glavnog grada Bejruta, usmrtivši dvije osobe i ranivši 15, uključujući jednu ženu koja je u kritičnom stanju, saopćilo je libansko ministarstvo zdravlja. Ovim je broj smrtno stradalih u napadima tokom noći i u četvrtak porastao na 28.

Dim se mogao vidjeti kako se diže nakon napada u blizini područja gdje su smješteni brojni objekti Hezbollaha, a gdje također živi i radi mnogo civila. Hezbolahova televizija Al-Manar prikazala je snimke oštećenog gornjeg sprata jedne zgrade.

Na izraelskoj strani granice s Libanom, vojska je izvela vježbu simulirajući kopnenu invaziju – što bi mogla biti naredna faza nakon neprestanih zračnih udara i eksplozija komunikacijskih uređaja. Izrael je obećao osigurati sjevernu granicu i vratiti hiljade svojih građana u zajednice koje su evakuirane od kada je Hezbolah prošle godine započeo kampanju napada preko granice, u znak solidarnosti s palestinskim militantima koji se bore u Gazi.