Palestinski protesti
0

Trenutak kad su demonstranti u Berlinu čuli da je Iran napao Izrael: Aplauzi i uzvici "Allahu ekber"

A. L.
Foto: X
Foto: X
Tokom jučerašnjih raketnih napada Irana na Izrael na propalestinskim protestima u Berlinu se slavilo i uzvikivalo "Allahu ekber".

Kako pišu njemački mediji, jedan od prisutnih na skupu je uzviknuo da su rakete ispaljene na Izrael, a nakon toga su brojni demonstranti udarali u bubanj i pljeskali. Mogli su se čuti i povici "Allahu ekber". Nekoliko učesnika skupa mahalo je palestinskim šalovima i palestinskom i libanonskom zastavom, što se može vidjeti na snimku reportera dpa.

Portparol berlinske policije rekao je da "ne može ni potvrditi ni demantovati" izvještaje o slavlju. Inače, sinoć su održane dvije propalestinske demonstracije u Berlinu, jedna na Leopoldplatzu u Veddingu i jedna u Kottbusser Toru u Kreuzbergu.

Kasnije u toku noći berlinska policija je u postu na mreži X napisala:

"Na okupljanju koje je najavljeno kratko prije održavanja u Kottbusser Toru mogli su se čuti zabranjeni povici. Službenici su zamolili organizatora da utiče na učesnike, a onda su se ponovo čule zabranjene parole", objavili su pa dodali da je organizator nakon toga završio okupljanje.

Iran je ranije napao Izrael brojnim projektilima. Prema prvim procjenama izraelske vojske, u utorak navečer je ispaljeno oko 180 projektila. Većinu su presreli Izrael i odbrambena koalicija predvođena SAD, saopštila je izraelska vojska. Jedna osoba je poginula na Zapadnoj obali, a dvoje je povrijeđeno u Tel Avivu.

Iranska revolucionarna garda saopćila je da je napad bio odmazda za ubistvo šefa inostranih poslova Hamasa Ismaila Hanije, generalnog sekretara Hezbolaha Hassana Nasralaha i jednog iranskog generala, objavila je državna televizija.