Prijeti im žestoka kazna
147

Trojica bivših policajaca proglašeni krivim za smrt Georgea Floyda

D. B.
Trojica bivših policajaca iz Minneapolisa koji su bili prisutni u trenutku smrti Afroamerikanca Georgea Floyda proglašeni su krivim, a sud je ustanovio da su mu uskratili njegova ljudske prava.

Policajci su optuženi da su pokazali "namjernu ravnodušnost na Floydove ozbiljne medicinske potrebe" tokom pokušaja hapšenja u maju 2020. godine.

Tou Thao (36), Alexander Kueng (28) i Thomas Lane (38) su svjedočili u svoju odbranu na održanom suđenju, a rekli su da nisu uvidjeli da je u tom trenutku Floydu bila potrebna medicinska pomoć.

Kršelje ljudskih prava povlači različite kazne, no tužitelji su predložili po 25 godina u federalnom zatvoru za svakog od njih.

Derek Chauvin, bivši policajac koji je snimljen kako koljenom vrši pritisak na Floydov vrat više od devet minuta, trenutno služi zatvorsku kaznu od 22 i po godine. On je u aprilu prošle godine proglašen krivim za ubistvo, žalio se u decembru, no neuspješno.

Na snimku hapšenja se vidi kako Keung i Lane pomažu Chauvinu u namjeri da zadrži Floyda na tlu, dok je Thao držao zabrinute posmatrače dalje od njih.

Advokati odbrane su tvrdili da su optuženi samo slušali naredbe nadređenog. Chauvin je bio mentor na terenu Laneu i Kuengu. Na pitanje zašto nije rekao Chauvinu da skloni koljeno s Floydovog vrata, Theo je rekao da je imao povjerenja u policajca veterana s 19 godina iskustva.

Trojac će se ponovo pojaviti na sudu u junu.