Negirao optužbe
51

Trump o kineskim balonima iznad SAD-a: U moje vrijeme nisu letjeli

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump oglasio se povodom optužbi da su kineski baloni za koje se sumnja da su špijunski uređaji letjeli iznad SAD-a i tokom njegovog mandata.
Naime, nakon što su pripadnici američke vojske srušili balon koji je letio iznad SAD-a, rasplamsala se rasprava o tome da li su slični baloni i ranije ulazili u zračni prostor Amerike.

Zvaničnici iz Bidenove administracije naglasili su kako su spremni obavijestiti bivše Trumpove zvaničnike o novim podacima u kojima se ističe da je Kina slala špijunske balone u američki zračni prostor i za vrijeme mandata Donalda Trumpa.

"Ova informacija je otkrivena nakon odlaska prethodne administracije. Obavještajne agencije spremne su ponuditi izvještaje ključnim Trumpovim saradnicima", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Politico.

Ipak, Donald Trump je na svojoj društvenoj mreži negirao navode aktuelne administracije.

"Nikakvi kineski baloni nisu letjeli iznad SAD-a ni na koji način ili u bilo kakvom obliku dok sam ja bio predsjednik. Da se to dogodilo, odmah bismo ih oborili. Poput navoda o ruskim vezama, ovo su sve dezinformacije koje dolaze od demokrata. Laž!", poručio je Trump.