Harris u problemima
88

Trump ponovo skočio u anketama, došao do vodstva u pet važnih saveznih država

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Kako se približavaju izbori za novog predsjednika SAD-a, agencije koje rade ankete skoro svakodnevno objavljuju nove rezultate. S posljednjim može biti izrazito zadovoljan Donald Trump, koji ima jasan put prema povratku u Bijelu kuću.
Analitičari ističu da će, zbog unikatnog izbornog sistema u SAD-u, cijelu utrku odlučivati sedam saveznih država, a riječ je o Arizoni, Nevadi, Wisconsinu, Michiganu, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Georgiji.

Iako Kamala Harris i dalje ima prednost u cijelom SAD-u, sve će reći rezultati u ovim saveznim državama, a u pet od njih sedam prednost ima Trump.

U Arizoni, Michiganu, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini i Georgiji vodstvo ima bivši predsjednik SAD-a, dok Harris vodi u Wisconsinu i Nevadi. Ipak, vrijedi istaći da su rezultati u svim državama unutar jedan posto, što znači da je situacija daleko od jasne, a posebno imajući u vidu da još nije došlo do "oktobarskog iznenađenja."

Podsjetimo, SAD ima poseban sistem izbora za predsjednika, gdje svaka savezna država ima određen broj elektora. Prema procjenama koje je objavio Real Clear Politics, zasad Harris ima zagarantovanih 225, dok Trump ima 219 elektora.

Imajući u vidu da je potrebno 270 za pobjedu, Harris i Trump će morati osvojiti barem četiri od navedenih sedam kako bi došli u Bijelu kuću.

Najveći "plijen" bit će Pennsylvanija sa svojih 19 elektora, dok Sjeverna Karolina i Georgija nose po 16. Računica je jasna - ako Harris ili Trump osvoje ove tri države, čak i bez ostalih mogu doći do magičnih 270 i do pobjede na izborima.

Ipak, treba reći da se ankete mijenjaju skoro svake sedmice. Harris je bila u ogromnom deficitu kada je tek objavljeno da će biti kandidatkinja, nasljeđujući to stanje od aktuelnog predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Zatim je došlo do masovnog skoka u popularnosti, zbog čega je na trenutke preuzimala vodstvo, ali je uzbuđenje zbog njene kandidature definitivno splasnulo.

Ako se trend nastavi u ovom smjeru, Harris će biti u velikom problemu.