"The Purge"
0

Trump ponovo šokirao idejom kako se obračunati sa kriminalom: "Samo jedan nasilan, gadan dan"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši američki predsjednik Donald Trump je glasačima predstavio svoju ideju kako bi se obračunao sa kriminalom koji je sve prisutniji na ulicama te je ponovo izazvao niz reakcija u javnosti.

Posebno se osvrnuo na sitne krađe, poput onih u San Franciscu gdje se kao takve računaju one do 950 dolara te policija u tom slučaju ne postupa.

"Gledajte, moramo dopustiti policiji da radi svoj posao. Gledajte šta je smiješno - na primjer trgovine mješovitom robom. Ista stvar. Oni uđu i ti vidiš te likove kako odlaze s klima uređajima i frižiderima uprtima na leđima. I najluđe je što policija ne smije raditi svoj posao", naveo je Trump te dodao:

"Ali, znate da imamo jedan dan, jedan zaista gadan i ružan dan...".

Naveo je kako je Kamala Harris omogućila u San Franciscu se "krade do 950 dolara i ne bude procesuiran". Kandidat za američkog predsjednika je rekao i kako djeca idu s kalkulatorima i računaju krađe do 950 dolara.

"Ali, ako bi imali jedan zbilja nasilan dan... Jedan gadan sat. I mislim jedan zbilja gadan sat. I pročut će se. I prestat će sve odmah. Znate, sve će odmah prestati".

Ovo je izazvalo brojne reakcije, posebno jer se nalaze brojne sličnosti s filmom "The Purge" ("Pročišćenje"). Radi se o "savršenoj Americi" jer nema kriminala jer su zločini dozvoljeni jedan dan u godini, na 12 dana.

Drugi su ovo uporedili sa "Kristalnom noći", događajem iz novembra 1938. godine, kada je Nacistička partija u Njemačkoj organizovala uništavanje jevrejskih domova i biznisa.