Sumorno upozorenje
56

Trump tvrdi da će sukob u Ukrajini eskalirati u treći svjetski rat ako Harris pobijedi na izborima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u New Yorku, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je da će, ako izgubi na izborima, rat u Ukrajini eskalirati u treći svjetski rat.

Trump je na Truth Social napisao da je imao "sjajan sastanak" s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i da će, ako on bude izabran za predsjednika, rat između Rusije i Ukrajine "brzo završiti".

"Ako ne, taj rat nikada neće završiti, i pretvorit će se u treći svjetski rat. Drugarica Harris nikada neće moći završiti rat, i nije. Ništa se neće promijeniti osim što će smrt i razaranje biti samo gore" napisao je Donald Trump.

Trump je izjavio da podržava "pošten" mir za Ukrajinu, ali nije rekao koje bi se rješenje za okončanje rata između Rusije i Ukrajine smatralo takvim.

Neposredno prije sastanka, Donald Trump je pohvalio način na koji se Volodimir Zelenski ponašao tokom pokušaja njegovog opoziva 2019. godine i rekao da su imali "odličan odnos".

Isto je odmah primijetio i za svoj odnos s ruskim vladarom Vladimirom Putinom i ponovio uvjerenje da bi mogao brzo zaustaviti rat ako bude izabran za predsjednika.