Podnijeli i tužbu
63

Trumpovci se "petljaju u demokratska posla", kažu da Bidenov novac ne pripada Harris

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kampanja republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podnijela je pritužbu Saveznoj izbornoj komisiji (FEC) zbog, prema njima, nepoštene raspodjele novca u Demokratskoj stranci.

Ističu da je novac prikupljen za podršku reizboru sadašnjeg šefa Bijele kuće Joea Bidena nakon njegovog povlačenja iz izborne utrke primila potpredsjednica Kamala Harris.

Nakon što je Biden (81) u nedjelju objavio da se neće ponovno kandidirati i podržao Harris, potpredsjednica je preuzela račune njegove kampanje. U tom kontekstu Trumpova kampanja govori o 91,5 miliona dolara.

Spor oko tog novca jedan je od načina na koji republikanci pokušavaju osujetiti nastojanja Harris da postane demokratska kandidatkinja. Delegati će o njezinoj nominaciji službeno odlučiti sljedeći mjesec.

Dužnosnici Trumpove kampanje rekli su da je Harris "drsko zgrabila" sredstva iz Bidenove kampanje, nazvavši tužbu FEC-u "najvećim kršenjem pravila finansiranja kampanje u američkoj historiji".

Prema riječima Trumpovog pravnog savjetnika Davida Warringtona, Harris nema pravo na novac jer još nije službena kandidatkinja. Biden joj ih nije mogao dati jer više nije kandidat i stoga nema pravo na ovaj iznos, tvrdi Warrington.

Ali Saurav Ghosh iz Independent Campaign Centera kazala je da bi, budući da je Harris bila dio Bidenove kampanje za reizbor kao potpredsjednički kandidat, njezino pravo na novac trebalo biti sigurno. U svakom slučaju, FEC vjerojatno neće donijeti odluku o tom pitanju prije izbora 5. novembra.