Posljednje pripreme
284

Turci objavili snimak testiranja novog Bayraktara TB3, uskoro će biti u pogonu

V. K.
Foto: CNN Turk
Turska vojna kompanija Baykar objavila je novi videosnimak na kojem prikazuje testiranje nove bespilotne letjelice Bayraktar TB3 koja je ovaj put uspješno obavila test uzlijetanja na rampi.

Bayraktar TB3 prvi let je izveo 27. oktobra 2023. godine, a od tada je izveden niz testova kako bi se provjerili sposobnosti nove generacije letjelice kompanije koju predvodi Selcuk Bayraktar.

Bayraktar TB3 obavio je ukupno četiri uzlijetanja s rampe na današnjem testiranju u Centru za obuku kompanije, a saopćeno je kako su uzlijetanja izvedena na rampi pod nagibom od 12 stepeni.

Ovim nagibom kompanija je nastojala stvoriti uslove kakvi su i na nosaču borbenog broda TCG Anadolu gdje će bespilotne letjelice biti raspoređene.

Bayraktar TB3 u probnim letovima do sada je bio u zraku ukupno 395 sati i 34 minuta. U najvećem testiranju koje je obavljeno 20. decembra 2023. godine, bespilotna letjelica ostala je u zraku 32 sata i prešla 5.700 kilometara prije nego što je sletjela na tlo.

Ovo će biti prva naoružana bespilotna letjelica s mogućnošću polijetanja i slijetanja s brodova na kratkim pistama. Nova generacija bespilotne letjelice imat će mogućnost komunikacije izvan vidnog polja tako da se može kontrolirati s veoma velike udaljenosti.

"Zbog toga, letjelica će imati višestruki učinak na moć odvraćanja Turske izvođenjem izviđačko-nadzornih, obavještajnih i napadačkih misija protiv prekomorskih ciljeva s pametnom municijom", piše CNN Turk.