Neće popustiti
346

Turska od oktobra blokirala svaku saradnju između NATO-a i Izraela

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je blokirala saradnju između NATO-a i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi i rekla da savez ne bi trebao sarađivati ​​s Izraelom kao partnerom dok ne dođe do kraja sukoba, rekli su izvori upoznati s procesom, piše Reuters.

Izrael ima status partnera NATO-a i njegovao je bliske odnose s vojnim savezom i nekim od njegovih članica, posebice s najvećim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije izraelske ofanzive u Gazi članica NATO-a Turska radila je na popravljanju svojih dugo zategnutih veza s Izraelom. Od tada je Ankara žestoko kritikovala izraelsku operaciju u Gazi, za koju kaže da predstavlja genocid, te je zaustavila svu bilateralnu trgovinu. Također je kritikovao mnoge zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, izvori su rekli da je Turska stavila veto na sav angažman NATO-a s Izraelom od oktobra uključujući zajedničke sastanke i vježbe, smatrajući izraelski masakr nad Palestincima u Gazi kršenjem temeljnih načela NATO-a.

Istraga UN-a u junu pokazala je da su i Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi. Rečeno je da izraelske akcije predstavljaju zločine protiv čovječnosti zbog ogromnih civilnih gubitaka. Izrael to odbacuje i kaže da njegova operacija u Gazi, u kojoj je ubijeno gotovo 40.000 ljudi, ima za cilj iskorijeniti Hamas.

Izvori su rekli da će Turska zadržati ovu blokadu i neće dopustiti Izraelu da nastavi ili unaprijedi svoju interakciju s NATO-om sve dok ne dođe do kraja sukoba, budući da vjeruje da izraelske akcije u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

Nakon samita NATO-a u Washingtonu u julu, turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je kako nije moguće da NATO nastavi svoje partnerstvo s izraelskom administracijom.

Ranije ove sedmice, izraelski ministar vanjskih poslova pozvao je savez da izbaci Tursku nakon što se činilo da Erdogan prijeti ulaskom u Izrael, kao što je to učinio Libiji i Nagorno-Karabahu u prošlosti.