Ubila je izraelska vojska
40

Turska otvorila istragu nakon ubistva njene državljanke na Zapadnoj obali, raspisati će potjernice

F. H.
Aysenur Eygi (Foto: EPA-EFE)
Aysenur Eygi (Foto: EPA-EFE)
Turska je otvorila istragu o smrti tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi, za koju se vjeruje da su je ustrijelile izraelske trupe na okupiranoj Zapadnoj obali i zatražit će međunarodne tjeralice, saopćila je Ankara u četvrtak.

Tijelo žene, Aysenur Ezgi Eygi, 26, stići će u Tursku u petak, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Izrael je preuzeo odgovornost za smrt Eygija, koja je ubijena prošlog petka dok je sudjelovala na demonstracijama protiv širenja ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su je "namjerno gađali i ubili izraelski vojnici tokom mirnih demonstracija solidarnosti s Palestincima".

"Uložit ćemo sve napore da ovaj zločin ne ostane nekažnjen", rečeno je.

Izrael je rekao da je vrlo vjerovatno da su njegove trupe ispalile hitac koji ju je ubio, ali da je njena smrt bila nenamjerna.

Izvor turskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da se očekuje da će Eygijino tijelo biti prebačeno iz Tel Aviva u Baku u četvrtak navečer, a u Istanbul u petak ujutro. Očekivalo se da će biti pokopana u zapadnom turskom gradu Didimu, na obali Egejskog mora.

Odvojeno, ministar pravosuđa Yilmaz Tunc rekao je da ured glavnog tužitelja u Ankari istražuje "odgovorne za mučeništvo i ubistvo naše sestre Aysenur Ezgi Eygi".

Rekao je novinarima da Turska ima dokaze u vezi s ubistvom i da će uputiti međunarodne zahtjeve za hapšenje.

Američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris izjavili su u srijedu da je njeno ubistvo neprihvatljivo i da Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se takav događaj nikada više ne ponovi.