Najavljena osveta
27

Turska označila krivca za napad u Ankari: PKK stoji iza toga, ne odustajemo dok ih sve ne eliminišemo

B. H.
PKK decenijama napada turske vojne ali i civilne ciljeve (Foto: X.com)
PKK decenijama napada turske vojne ali i civilne ciljeve (Foto: X.com)
Turski ministar odbrane Yaşar Güler potvrdio je da iza napada na objekte Turske zrakoplovne industrije (TAI/TUSAŞ) stoji teroristička organizacija PKK.

U svom saopćenju, Güler je naglasio da će borba protiv terorizma biti nastavljena te da Turska neće odustati dok posljednji terorista ne bude eliminisan.

"Ponovo ćemo isporučiti pravdu ovim teroristima iz PKK, ali oni nikada ne nauče. Kao što sam uvijek govorio, nećemo stati dok ne eliminiramo posljednjeg teroristu. Natjerat ćemo ih da plate za svoje postupke i svi će to svjedočiti", izjavio je Güler.

Prema izvještaju Habertürka, napadač na TUSAŞ objekte u Ankari, muškarac rođen 1992. godine, identifikovan je kao pripadnik PKK.

U napadu su poginule četiri osobe, dok je 14 ranjeno, od kojih su trojica u kritičnom stanju, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova, Ali Yerlikaya. On je dodao da su napad izvršila dva terorista, koji su neutralisani na licu mjesta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji se u tom trenutku nalazio na BRICS konferenciji u ruskom gradu Kazan, zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, osudio je napad i prihvatio Putinove izraze saučešća. Osude su stigle i od NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Iako su se u početku pojavile spekulacije da se radi o samoubilačkom napadu, a neki mediji su izvijestili i o mogućim taocima, zvanične potvrde tih informacija još uvijek nema.

Svjedoci su izjavili da su zaposleni unutar zgrade bili evakuisani u skloništa te da im nije bilo dozvoljeno da napuste objekte nekoliko sati.

PKK (Radnička partija Kurdistana) je kurdska militantna organizacija osnovana 1978. godine s ciljem uspostavljanja nezavisne kurdske države.

PKK vodi dugogodišnju oružanu borbu protiv turske vlade, što je rezultiralo velikim sukobima u jugoistočnoj Turskoj i šire. Turska, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO označavaju PKK kao terorističku organizaciju zbog napada na vojne i civilne ciljeve.