podrška Azerbejdžanu
1

Turska poručila Armeniji da izbjegava provokativne korake po pitanju ceste za Karabah

F. H.
Foto: Twitter / @DD_Geopolitics
Foto: Twitter / @DD_Geopolitics
Ministarstvo vanjskih poslova Turske poručilo je da pomno prate događaje oko koridora Lachin i da od Armenije očekuje da izbjegne provokativne korake.

"Turska pomno prati dugogodišnje rasprave o cesti Lachin i razumije legitimnu zabrinutost Azerbajdžana po tom pitanju. Nažalost, ova zabrinutost koju je Azerbajdžan glasno izražavao dugo vremena nije uzeta u obzir, te je kao rezultat toga Azerbajdžan poduzeo mjere koje smatra prikladnima u okviru svojih suverenih prava", navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbajdžan je pozvao zemlje i međunarodne organizacije koje su dale protuazerbajdžanske izjave da poštuju njegov suverenitet i teritorijalni integritet, posebno u vezi s razvojem događaja u Karabahu i Lachinskom putu, jedinom kopnenom putu koji Armeniji daje pristup regiji Karabah.

Unatoč tekućim pregovorima o mirovnom sporazumu nakon rata 2020., napetosti između Bakua i Erevana porasle su posljednjih mjeseci u vezi s cestom Lachin, kao i azerbajdžanskom uspostavom granične kontrolne tačke na cesti.

Nema opravdanja za kritike protiv Azerbajdžana u vezi s cestom Lachin, poručila je Turska, dok se u izjavi ministarstva dodaje da Baku ulaže "maksimalne napore" u dobroj vjeri u pogledu humanitarnih razloga, uključujući medicinski prijevoz.

"Naša očekivanja od Armenije su da izbjegne provokativne korake, da prizna teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Azerbajdžana, da podupre korištenje 'Agdam-Khankendi' i drugih alternativnih načina za zadovoljenje potreba armenskog stanovništva u Karabahu, kao i da podupre napore za reintegraciju armenskog stanovništva Azerbajdžana", saopćilo je ministarstvo.

Turska vjeruje da bi za osiguranje mira i stabilnosti u regiji trebalo podržati teritorijalni integritet, suverenitet i humanitarne napore Azerbajdžana i izbjegavati akcije koje pogoršavaju situaciju, dodaje se.