Posljedice zemljotresa
45

Turska: Tvrdnja o vulkanskoj aktivnosti uznemirila javnost, stručnjaci obrazložili o čemu je riječ

B. R.
Planina Kuskayasi nakon razornih zemljotresa (Screenshot: Twitter)
Planina Kuskayasi nakon razornih zemljotresa (Screenshot: Twitter)
Tvrdnja o navodnoj vulkanskoj aktivnosti na planini Kuskayasi u turskom okrugu Goksun je mnoge uznemirila i nametnula mnoga pitanja. Naime, nakon dva razorna zemljotresa, u Turskoj su uočene neobičajne geološke pojave.

Takve pojave su uočene u Balikligolu koji je poznat kao Jezero poslanika Ibrahima, a koje je nakon prošlosedmičnih zemljotresa promijenilo boju. Osim toga, područje Anadolije je pomjereno za tri metra. Spomenute tvrdnje o vulkanskoj aktivnosti su objavljene na društvenim mrežama.

Turski stručnjaci su posjetili područje na kojem se nalazi planina Kuskayasi kako bi provjerili o kakvoj aktivnosti je zaista riječ. Zaključili su da je aktivnost posljedica dva uzastopna zemljotresa magnitude 7,7 i 7,6. Inžinjer geofizike Ahmet Ercan je obrazložio šta se desilo.

"Kamena masa, skoro 41 kilometar ispod Zemlje na temperaturi od 2.200 stepeni celzijusa, izbila je na površinu pod pritiskom od 250 kilobara i pretvorila se pepeo. Gurajući blato ispred sebe, tekla je niz planinu brzinom od 40 do 60 kilometara na sat. Ta toplota, blato i bazalt su ono što nazivamo lava i vulkanski pepeo. Nakon izbijanja na površinu, ta masa se ukrutila. Ova aktivnost se više neće ponoviti", konstatovao je Ercan.

Prema njegovim riječima, male erupcije mogu se vidjeti na drugim lokacijama. Kao razlog za to je istakao, kako je rekao, oslobađanje energije. Upozorio je da to može biti opasno za one koji žive u blizini mjesta erupcije.

Stručnjak za zemljotrese Naci Gorur je naglasio da nije riječ o erupciji vulkana. Kako je naveo, geologija spomenutog područja nije kompatibilna s vulkanskom aktivnosti, piše list Daily Sabah.