Pomilovano i 40 stranaca
34

U čast muslimanskog blagdana vrhovni vođa Irana pomilovao stotine zatvorenika

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski vrhovni duhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pomilovao je ili ublažio kazne za gotovo 3000 zatvorenika. Učinio je to na temelju pisanog zahtjeva najvišeg predstavnika iranskog pravosuđa Gholama Hosseina Mohsenina Ejeia.

Oprosti i zamjene dodijeljeni su povodom proslave rođendana posalnika Muhameda i imama Jafara Sadiqa. Osim toga, prema iranskim medijima, 59 osuđenika smrtne kazne smanjene su na zatvorske kazne.

U 1.291 slučaju zatvorenici će biti pušteni na slobodu, dok će za 1.596 zatvorenika biti smanjene kazne. Osim toga, pomilovano je 40 stranaca.

Prema članu 110. stavku 11. iranskog ustava, vrhovni vođa ovlašten je pomilovati ili ublažiti kazne zatvorenicima na prijedlog šefa pravosuđa.

Khamenei redovito daje pomilovanja zatvorenicima, često tijekom islamskih praznika. Amnestije se često predstavljaju kao izraz njegove milosti.

Prije nekoliko dana iz iranskog zatvora pušten je austrijski državljanin Christian Weber, koji je također bio pritvoren 2022. godine zbog navodnih zločina u iranskoj pokrajini Zapadni Azerbajdžan.