Ukoliko bude izabrana
7

U izazovnom intervju za Fox News, Kamala Harris najavila raskid s politikom Joe Bidena

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kamala Harris rekla je da njeno "predsjednikovanje" neće biti nastavak "predsjednikovanja" Joea Bidena u izazovnom intervjuu za desničarski kanal Fox News u srijedu navečer dok je kritikovala Donalda Trumpa zbog njegovih stalnih prijetnji "unutrašnjem neprijatelju".

U 25-minutnom intervju, obavljenom nakon što je Harris održala skup s više od 100 republikanskih dužnosnika u Pennsylvaniji, bilo je prvi put da je Harris razgovarao s Fox Newsom, koji je bio dosljedan Trumpov pristaša.

Bret Baier, glavni politički voditelj Fox Newsa, koji se ipak smatra protutežom narativima koji se inače forsiraju na ovom kanalu pristupio je intervju s nizom desničarskih tema, uključujući imigraciju, prava transrodnih osoba i nastup Joea Bidena.

Harris se pokušala "prodati" uglavnom starijoj republikanskoj publici kanala.

Harris je upitana postoji li nešto što bi "učinila drugačije" od Joea Bidena, dok je Baier pustio isječak potpredsjednice u prethodnom intervjuu, kada je govorila da joj ne pada ništa na pamet što bi promijenila.

“Da budem vrlo jasna. Moje predsjedništvo neće biti nastavak predsjedništva Joea Bidena i kao svaki novi predsjednik koji dođe na dužnost, donijet ću svoja životna iskustva, svoja profesionalna iskustva i svježe nove ideje. Ja predstavljam novu generaciju vodstva. Na primjer, kao neko ko nije proveo većinu svoje karijere u Washingtonu DC, pozivam na ideje: bilo da su to od republikanaca koji me podržavaju, koji su bili pravi na pozornici sa mnom prije nekoliko minuta, i poslovni sektor i drugi, koji mogu doprinijeti odlukama koje donosim", kazala je Harris.

Baier je ukazao na ankete koje pokazuju da većina Amerikanaca vjeruje da je zemlja "na krivom putu" i upitao Harris zašto to govore kada je ona potpredsjednica od januara 2021. Harris je sugerisala da ankete pokazuju zamor od Bidena i Trumpa.

Harris je primijetila da nekoliko visokopozicioniranih bivših članova Trumpove administracije sada vjeruje da on nije sposoban služiti, da je nestabilan, da je opasan i da su ljudi iscrpljeni s nekim ko se izjašnjava kao vođa.

Baier je upitao zašto, s obzirom na te kritike, Trump ima podršku "pola zemlje". Dodao je: "Jesu li oni glupi?"

“Nikad to ne bih rekla o američkom narodu. I zapravo, ako slušate Donalda Trumpa, ako gledate bilo koji od njegovih skupova, on je taj koji ima tendenciju poniziti, omalovažiti i umanjiti američki narod. On je taj koji govori o unutarnjem neprijatelju. Unutrašnji neprijatelj, koji govori o američkom narodu, sugerišući da će američku vojsku okrenuti protiv američkog naroda", kazala je Harris.