Totalna eskalacija
42

U Izraelu proglašeno vanredno stanje, IDF obznanio ime operacije protiv Hezbolaha

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska vlada je proglasila vanredno stanje u cijeloj zemlji do 30. septembra u jeku eskalirajućih napada na Liban i očekivanog odgovora Hezbolaha.

Prema izraelskom dnevniku Yedioth Ahronoth, ministri izraelske vlade glasali su za proglašenje "posebne situacije na frontu" u cijelom Izraelu.

Glasanje je obavljeno telefonom, kako je predložio ministar obrane Yoav Gallant.

Dnevnik Haaretz je objavio da je prema deklaraciji vojska dobila ovlasti da izdaje upute izraelskoj javnosti, dopuštajući joj da zabrani okupljanja, ogi izdaje "dodatne upute potrebne za spašavanje života".

Ova izjava dolazi nakon pokušaja atentata izraelske vojske na Alija Karakija, vrhovnog vojnog komandanta Hezbolaha.

Izraelski vojni radio ranije je citirao vojne izvore koji su saopčili da je zračni napad na južno predgrađe Beiruta bio usmjeren na Karakija. Međutim, više detalja o njegovoj sudbini nije bilo.

U međuvremenu načelnik Glavnog štaba IDF-a, general pukovnik Herzi Halevi odabrao je naziv za vojnu ofenzivnu operaciju protiv Hezbolaha u Libanonu: "Sjeverna strijela".

Libanske zdravstvene vlasti saopćile su da su najmanje 274 osobe, uključujući 21 dijete, ubijene, a 1.024 ranjene u izraelskim napadima od ponedjeljka ujutro, a hiljade civila bile su prisiljene napustiti svoje domove. Međunarodna zajednica upozorila je na napade jer povećavaju strah od regionalnog širenja sukoba u Gazi.