Potvrđen identitet
82

U napadima izraelske vojske ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar

D. Dž.
Yahya Sinwar (Foto: Reuters)
Yahya Sinwar (Foto: Reuters)
Prema postojećim informacijama u udaru izraelskih snaga na jugu Pojasa Gaze, ubijen je Yahya Sinwar dugogodišnji vođa Hamasa.

Informaciju je potvrdio ministar vanjskih poslova Israel Katz, u poruci u četvrtak:

"Arhiterorista Yahya Sinwar, koji je odgovoran za masakr i zločine 7. oktobra, eliminisan je danas od strane IDF vojnika."

Sinwara su sigurnosne službe izraelske vojske pokušavale godinama locirati i likvidarati, ali je sistemom skloništa Sinwar uspjevao da izbjegne izraelskom napadu. Jedan je od osnivača Hamasa zbog čega je bio osuđen na četiri godine zatvora, ali je razmijenjen 2011. godine. Do razmjene je proveo 22 godine u zatvoru.

Za informaciju o lokaciji na kojoj se nalazi Sinwar, izraelske snage sigurnosti su nudile 400.000 dolara, ali unatoč brojnim kampanjama Sinwarova lokacija je bila najstrože čuvana tajna.

Rukovodstvo nad Hamasom je preuzeo od Ismaila Haniyeha nakon njegove nedavne likvidacije, čime je postao dodatno prioritetna meta izraelskih snaga sigurnosti.

Političko rukovodstvo Hamasa, Shura za politička pitanja je jednoglasno izabrala Sinwara smatrajući da će njegova sposobnost da se dugotrajno skriva od izraelskih snaga sigurnosti, biti dovoljna da se nastave koordinacije aktivnosti na terenu.

Yahya Sinwar je bio ključni koordinator aktivnosti Hamasa u saradnji sa Hezbolahom i šitskim milicijama u regiji, a njegov autoritet u organizaciji bio je ogroman te je bio jedan od značajnijih ljudi u hijerarhiji.