Ubit će ih čak 486
67

U prvim danima odstrela u Švedskoj ubijeno više od 150 mrkih medvjeda

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Ilustrativna fotografija (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Više od 150 mrkih medvjeda ubijeno je u prvim danima švedskog godišnjeg lova na medvjede, dok se kontroverza povećava oko onoga što su zaštitnici prirode nazvali "čistim klanjem".

Švedska vlada izdala je 486 dozvola za odstrel medvjeda u ovogodišnjem lovu, što odgovara oko 20 posto preostale populacije mrkog medvjeda. Ovo je uslijedilo nakon rekordnog odstrela od 722 medvjeda prošle godine. Do četvrtka poslijepodne, drugog dana lova, 152 medvjeda su već bila odstrijeljena, prema švedskoj Agenciji za zaštitu okoliša.

Lov je postao žarište sve većih kontroverzi, a ove godine policija je prvi put pratila lovce u iščekivanju lokalnih demonstracija.

Magnus Orrebrant, predsjednik Švedske udruženja mesoždera, grupe za zagovaranje divljih životinja, rekao je: "Moderne metode lova čine iznimno lakim ubijanje medvjeda - moglo bi se to usporediti s čistim klanjem".

Policajci su patrolirali šumama pješice i s bespilotnim letjelicama kako bi osigurali "mirno napredovanje lovaca" zbog zabrinutosti da bi povećanje dozvola moglo izazvati demonstracije.

“Smatramo potrebnim osigurati da nema ometanja lovaca koji rade svoj posao tokom ovogodišnjeg lova na medvjede. To je zato što je došlo do porasta demonstranata u lovu na risove i vukove koji se dogodio ranije ove godine", rekao je Joacim Lundqvist, policijski službenik i koordinator za divlje životinje za sjever Švedske.

Magnus Jensen, konzultant u Švedskoj lovačkoj udruzi u Falunu, rekao je: "Prethodnih godina postojao je osjećaj prijetnje od demonstranata. Ove godine nema istog osjećaja straha".

Medvjedi su lovljeni gotovo do istrebljenja u Švedskoj prije jednog stoljeća, ali se broj medvjeda vratio na vrhunac od 3.300 2008. godine. U godinama nakon toga, odstrel je smanjio broj medvjeda za 40 posto na oko 2.400. Ako nastave istom brzinom, odstrel sljedeće godine dovest će brojku do minimalnih 1.400 medvjeda koje švedska vlada smatra potrebnima za održavanje održive populacije.

U posljednje dvije godine Švedska je ubila stotine vukova, risova i medvjeda, a prošlogodišnji lov oborio je moderne rekorde u broju ubijenih životinja. U 2023. zemlja je održala najveći lov na vukove u moderno doba, s ciljem da se ubije 75 od ugrožene populacije od samo 460 vukova.

Ekolozi su zabrinuti da bi, ako se nastavi, lov mogao imati posljedice u cijeloj regiji. Ranije ovog mjeseca, norveške ekološke skupine apelirale su na švedske vlasti u nekim pograničnim regijama da odbiju dozvole za ubijanje medvjeda, tvrdeći da prijete populaciji mrkih medvjeda u obje zemlje. Žalba im je odbijena.